Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Echte Amsterdammer Joan Esajas
Afbeelding van Marion Visser

De echte Amsterdammer - Joan Esajas

Elke maand deelt een Amsterdammer zijn of haar lievelingsplekken. Deze keer: Joan Esajas, programmeur bij het Bijlmer Parktheater, freelancer en creative producer.

Zodra je niet meer bijdraagt aan het gehaast en gerace is het een stuk relaxter op de fiets.

Over Joan Esajas

Joan Esajas (49) is programmeur bij het Bijlmer Parktheater en freelance creatief producer. Ze werd geboren in Amsterdam Zuidoost, waar haar ouders in de jaren ’70 een flat betrokken. ‘Ik ben de dochter van een echte Amsterdamse moeder. Altijd een praatje willen maken, de no-nonsens instelling en het gevoel voor rechtvaardigheid heb ik van haar. Dat zijn volgens mij wel echte Amsterdamse eigenschappen.'

Waar woon je in de stad?

Ik ben een kind van de Bijlmer maar woon nu in de Krommeniestraat, in een heel mooi nieuwbouwcomplex ‘De Verbinding’. Het pand heeft ook allemaal architectenprijzen gewonnen. Ik ben hier 2 jaar geleden komen wonen en als je de binnentuin inkijkt, lijkt het wel alsof je op vakantie bent.  

Trotse Amsterdammer?

Ja! Omdat ik mij thuis voel in de beweging waar Amsterdam doorheen gaat. Ik zie de stad veranderen in de jaren dat ik hier rondloop. Soms denk ik: ik klink als een oudwijf, maar het is fijn om te zien hoe dynamisch Amsterdam is. Ik voel mij er thuis omdat ik er op meerdere manieren geprikkeld kan worden: door de diversiteit, de horeca en winkels en het culturele aanbod. Dat wil niet zeggen dat ik de stad niet af en toe helemaal zat ben, haha.  

Wat mist er in de stad?

Ik vind het jammer dat de echte ambachten langzaam uit de stad verdwijnen. Er zit op de Elandsgracht een delicatessenwinkel, Slagerij Koopman. Ik ben al jaren vegetariër maar ik haal daar altijd gehaktballen voor mijn ouders. Ik houd ervan dat het voelt als een deel van de buurt. Je maakt een babbeltje, ik laat mij verleiden tot een biefstukje of worstjes, terwijl ik het niet eet hè? Dat soort winkels zijn er steeds minder.  Amsterdamse eigenschappen.’

Echte Amsterdammer Joan Esajas
Afbeelding van Marion Visser

FAVORIETEN VAN JOAN

Favoriete activiteit in Amsterdam?

Fietsen. Een beetje afgezaagd, maar ik hou echt van fietsen. Ik laat inmiddels alle drukte en gekte aan mij voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. De fatbikes, elektrische bakfietsen en scooters. Ik fiets op mijn gemak door Amsterdam. Ik stop als ik een straatje wil oversteken, ik laat mensen voorgaan, ik wacht gewoon voor rood. Dat is echt een aanrader. Zodra je niet meer bijdraagt aan het gehaast en gerace is het een stuk relaxter op de fiets.  

Favoriete concertzaal?

Paradiso blijft een favoriet, ook omdat ik er lang heb gewerkt. Het was voor mij een goeie periode, ik was halverwege de 20 toen ik daar begon en heb er 10 jaar gewerkt. Ik begon als broodjesverkoper bij de coffeeshop in de kelder, werd daarna host en uiteindelijk bedrijfsleider. Het mooie van Paradiso is dat elke artiest daar tot zijn recht komt. Hoe groot of onbekend je ook bent. Het is een fijn podium om te kunnen spelen en een hele fijne plek om naar muziek te luisteren.  

Favoriete stukje groen?

Ik zoek bijna altijd plekken op met water. Ik hou van het uitzicht. En water is rustgevend. De Haparandadam is fijn, dat is een kleine dijk bij restaurant REM, achter in de Houthavens. Je kunt er in de zomer lekker met een kleedje zitten of op een bankje, je hebt uitzicht op de NDSM en er is altijd zon.  

Favoriete snackplek?

Restaurant Boston Corner in Zuidoost. Dit is de plek waar ik afhaal. Ze koken er traditioneel Surinaams creools en hebben er elke dag een andere soep! Ik ben echt opgegroeid met de Surinaamse keuken, mijn vader kookte altijd Surinaams eten. Hier maken ze het klaar zoals hij dat deed. Grietbana soep, cassave soep of pindasoep, daar kun je mij echt voor wakker maken. Of de moksi alesi met djarpesi met gebakken vis, adjuma peper en zuur.  

Favoriet restaurant?

Castell op de Lijnbaansgracht. Ik kom hier al 25 jaar. Nu was ik er toevallig twee weken geleden weer, nadat ik er een paar jaar niet geweest was. ‘Hey Joan!’ werd er geroepen. En dat doen ze bij iedereen. Het interieur is al 25 jaar hetzelfde, net als de menukaart. Het is echt jaren ’70 ingericht met van die bruine leren draaistoelen bij de bar en loungehoekjes. Ik reserveer nooit dus eindig altijd aan de bar. Je eet er vlees of vis van de barbecue. Het is zo’n plek waar je de avond begint en afsluit, ze draaien ook hele goeie muziek. De bediening is altijd goedgehumeurd, alert en gezellig. Als je daar binnenkomt voelt het als familie. Ik hoor van anderen dat de black Angus echt top is. Hij staat niet op de kaart, maar hij is er wel! 

Favoriete verborgen parel?

Ik ga elke zaterdag naar de zaterdagmarkt op de Lindegracht. En dan loop ik altijd langs Saint Jean. Het is een black-owned store en alles is vegan. Het is geen verborgen parel te noemen, er staat altijd een enorme rij, maar ik denk toch dat er nog mensen zijn die het niet kennen. Ze hebben daar echt een fantastische cruffin met pistache crème. Ik haal er altijd 2, dan neem ik ze mee naar huis en snijd ze daar open. Er is dan altijd wat pistache crème uitgelopen en die lepel ik dan zo uit het zakje. 

Favoriete Amsterdammer?

Gylan Kain, een Amerikaanse dichter en toneelschrijver en één van The Last Poets, de grondleggers van de rap en van grote invloed op de hiphopmuziek en -cultuur. Hij is in februari overleden. We hebben in het Bijlmer Parktheater een voorstelling geïnspireerd door The Last Poets, van regisseur Nita Kersten, echt een aanrader als je meer over deze bijzondere groep muzikanten wil weten én gewoon een hele goeie voorstelling.  

Bekijk het programma van het Bijlmer Parktheater. En koop kaarten voor The Last Poet op 10 & 11 mei. 

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.