
Deze 6 schepen stelen de show tijdens SAIL Amsterdam 2025
Alexander von Humboldt II

Met felgroene zeilen is de Alexander von Humboldt II niet te missen. Dit Duitse tallship eert zijn naamgever, de ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt, met avontuurlijke reizen en een alerte bemanning die overal klaar voor staat. Het schip lijkt zo uit een film te komen, en werd pas in 2011 gebouwd. Als stalen bark met horizontale zeilen verwijst het naar de romantiek van de 19e eeuw. Onder de oppervlakte beschikt het schip over moderne techniek zoals een geautomatiseerd motorbeheersysteem, boegschroeven en een watermaker. Aan boord draait alles om veerkracht, teamwork en nieuwsgierigheid.
De Eendracht

De Eendracht spreekt voor zich: dit schip staat voor samenwerking. Deze Nederlandse driemaster met marineblauwe romp is het grootste schip in zijn soort. Dankzij koninklijke steun van prins Bernhard kon de bouw na de oorlog starten. In 1989 werd het schip gedoopt door de koningin tijdens zijn eerste reis. Stichting Zeilschip Eendracht wil zeilen voor iedereen toegankelijk maken. Tijdens hun tochten, gericht op jongeren met minder kansen, worden onbekenden teamgenoten. Ze ontdekken samen de wereld en bouwen praktische zeilvaardigheden op.
Santa Maria Manuela

De Santa Maria Manuela kent de zee als geen ander. Gebouwd in 1937 trotseerde ze decennialang de Atlantische Oceaan tijdens de kabeljauwvisserij bij Newfoundland en Groenland. Als onderdeel van de Portugese White Fleet werd ze tijdens de Tweede Wereldoorlog wit geverfd voor bescherming. Toen de visserij instortte, verdween ze bijna voorgoed. In 2010 werd het schip gered en herbouwd als opleidingsvaartuig. Nu vervoert ze studenten en gasten in plaats van vis, en laat ze iedereen aan boord proeven van het zeilersleven.
Shabab Oman II

Strak van lijn en vol zeil: de Shabab Oman II is een indrukwekkend gezicht. Deze driemastbarquentine, een mix van bark en schoener, bereikt snelheden tot 17 knopen. Dat is meer dan 30 kilometer per uur. Zie haar over de golven racen met een jonge Omaanse bemanning, getraind in traditionele zeevaart en discipline. Maar dit schip is meer dan alleen snel. Het reist de wereld rond als ambassadeur met een boodschap van vrede en culturele dialoog. De Shabab Oman II neemt deel aan tallship-evenementen en maritieme festivals wereldwijd.
De Europa

Slank van bouw maar sterk van karakter: de Europa is een vaste waarde op de oceanen. Liefkozend het slanke dametje genoemd, maar in de praktijk een taaie tante. Ze vaart vaste routes tussen de Azoren, Brazilië, Namibië en Antarctica. Aan boord fungeert ze als platform voor oceaanonderzoek. Expeditieteams gebruiken haar om plasticvervuiling in kaart te brengen, biodiversiteit te monitoren en milieueducatie te geven. Van bultruggen spotten in Antarctica tot bezoeken aan het Vernadsky-station in Oekraïne: de Europa verbindt avontuur met wetenschap.
Eye of the Wind

De Eye of the Wind heeft een filmwaardig leven geleid. Ze voer mee tijdens prins Charles’ Operation Drake, een wereldreis van 2 jaar met meer dan 400 deelnemers, en verscheen in films als The Blue Lagoon (1980) en White Squall (1996). Deze tweemaster, herkenbaar aan haar vierkante zeilen, is ruim 40 meter lang en draagt meer dan 800 vierkante meter zeil. Haar houten romp maakt haar fotogeniek, maar ze is ook wendbaar en elegant op zee. Vandaag is de Eye of the Wind niet alleen een filmicoon, maar ook een trainingsplek, een ontdekkingsreis en een drijvend laboratorium voor jonge zeilers van over de hele wereld.
Gerelateerde artikelen

Haal het beste uit SAIL 2025: ter land, ter zee en in de lucht

Amsterdam 748!

Redenen om de kust te bezoeken

De beste zomerse zwemspots

De beste manieren om te genieten van het Amsterdam Light Festival

De mooiste stadsstranden

Compleet dagje uit aan de kust

Fietsroute langs het strand

Uithangborden van de stad
