Dat gevoel dat je vroeger ook op school had, met name op de laatste vrijdag van het schooljaar. Ik was die dag altijd om 12 uur ‘uit’ en wist héél goed dat er zes weken lang niks, maar dan ook echt niks op mij stond te wachten. Behalve het ‘op vakantie gaan’ moment, en daar keek ik al maanden naar uit. Oh, wat werd ik gelukkig van dat gevoel.

En nu, ik ben ouder, ga niet meer naar school, heb geen zes weken meer vrij en deze zomer is überhaupt al anders dan alle andere zomers (want ja, corona…). Maar, ik verlang wel naar iets als een vakantie. Hoe krijg je dat als je niet wilt vliegen, geen rijbewijs hebt, het openbaar vervoer niet wil belasten en gewoon in je eigen omgeving wil blijven? Ik denk nog vaak terug aan de woorden van onze premier Mark Rutte: “denk goed na wat je doet, ga je toch op vakantie ga dan wijs op reis”. Wijs op reis… dan denk je gelijk aan ‘staycation’. Want dat is best wijs toch, een thuis-blijf-vakantie?

Heel wijs, zo dacht de Amsterdamse Hotelnacht ook. Sinds 2013 zorgen zij dat Amsterdammers voor een speciale prijs in één van de meest bijzonder hotels van de stad kunnen overnachten. Op staycation dus. En dit jaar kwamen zij met iets nieuws, een speciale Hotelnacht: de ‘Summer Staycation’ editie! Om de lokale horeca een steuntje in de rug te geven en te zorgen dat ik deze zomer alsnog op vakantie kan. Voor een (h)eerlijke prijs (55, 75 of 125 euro per nacht) in eigen stad op vakantie, de hele maanden juli en augustus.

Yes, superleuk! Mijn oplossing om het vakantiegevoel tijdens het thuisblijven alsnog te krijgen was er. Een breed scala (maar liefst 40) aan prachtige hotels staan op de boekingspagina van Hotelnacht. Tja, ga dan maar kiezen. Gelukkig is er altijd al een hotel dat mijn aandacht trekt, het Lloyd hotel. Ze presenteren zichzelf als het eerste 1-tot-5 sterren hotel ter wereld en ooit vertelde iemand mij dat dit pand een indrukwekkende geschiedenis heeft. Dat moest ‘m worden dus.

Ik vertrok met een rugzak (geen koffertje, dat vond ik overdreven voor één nachtje) op de fiets naar het iconische gebouw aan ’t IJ. Eenmaal aangekomen (na een fietstochtje van 10 minuutjes) werd ik niet zenuwachtig van het voorbereiden van mijn Engelse zin ‘Hello, I’ve a reservation…’ en kon eindelijk een keer Nederlands praten tijdens het inchecken. Tot het moment van inchecken bleef mijn kamer een verassing. Want het leuke aan het Lloyd hotel is dat je niet weet welke kamer je krijgt. Voor deze Hotelnacht-special krijg je een 3-sterrenkamer, maar iedere kamer is uniek en bijzonder. Ik kreeg kamer 320 en werd verblind door de heftige kleur groen (smaken verschillen), maar ik werd wel heel blij van een bad, een gigantisch bed en hoe langer ik keek hoe vetter de kleur groen werd. Had ik een vakantiegevoel op dat moment? Ja!

Die middag heb ik door Amsterdam gefietst, ’s avonds genoot ik van een ontspannen bloedheet bad met heel veel schuim, dronk ik koppen thee (waterkoker was aanwezig) en die nacht heb ik héérlijk geslapen in het gigantische bed. De volgende ochtend kon mijn geluk niet op, opende ik de gigantische gordijnen, zette ik een kopje koffie (espressoapparaat was ook aanwezig) en bereidde mij voor op het luxueus ontbijt wat in het restaurant op mij stond te wachten. Dat ontbijt zorgde voor een geweldige afsluiting van mijn staycation.

Oké, deze zomer heb ik het vakantiegevoel gehad en was ik érg gelukkig. Ik kan het dus iedereen aanraden om ook voor en staycation te gaan. De argumenten heb ik even voor je op een rijtje gezet:

  • Laten we beginnen met het feit dat thuisblijven altijd de meest duurzame keuze is. Je stapt zo op de fiets naar je hotel. Dat is toch ideaal!
  • Daarnaast is het superleuk om je eigen omgeving eens goed te verkennen. Ik heb gedeeltes van Amsterdam ontdekt waar ik nog nooit was geweest.
  • Ik vertelde heel leuk dat ik maanden uitkeek naar het ‘op vakantie gaan’ moment maar ik vergat even het stressgevoel dat vakantie met zich meebrengt. Denk aan de tijdsdruk om naar het vliegveld te gaan, of ik al mijn spullen wel mee heb en waar in hemelsnaam mijn paspoort is. Hier heb ik niet aan hoeven te denken.
  • Je steunt lokale horeca in Amsterdam. Ze hebben moeilijke tijden achter de rug en door deze overnachting zorg jij voor inkomsten!
  • Om af te sluiten: het is gewoon heel erg leuk!

Overtuigd, wil je lezen hoe het werkt of direct boeken? Ga naar de website van Hotelnacht.