“Het Wallengebied is het oudste en mooiste stukje Amsterdam, en zeker het bezoeken waard!”

 

Over Salomé Trip-Wagenhuis

Salomé is 33 jaar oud en woont samen met haar gezin (inclusief hond) aan het randje van de Jordaan. In 2009 is ze voor haar stage naar Amsterdam gekomen en nooit meer weggegaan. Nu is Amsterdam haar terrein. "Ik ben betrokken bij verschillende sociale, maatschappelijke, en groene initiatieven. Zo ben ik medeoprichter van de BIZ Burgwallen, ambassadrice van de Green Light District en initiatiefneemster achter bekende streetart projecten in het oude centrum."

 

Salomé heeft nog één grote trots in de stad; haar eigen Direct Trade chocoladezaak 'Cacao & Spice' waar ze haar eigen bonbons maakt en (virtuele) chocoladeproeverijen geeft. "Ik zet me in voor echt eerlijke chocolade die bijdraagt aan de versterking van de positie van vrouwen in de cacao-industrie, cacao die uit een bio-diverse omgeving komt en die gegarandeerd slaafvrij is en van 'single origin'. Samen met mijn man organiseer ik ook virtuele tours en tastings door Amsterdam. Onlangs zijn we zelfs in de top 10 van The Guardian gekomen voor beste virtuele ervaringen voor 2021!"


Bijzonder Amsterdam: De Wallen

De winkel van Salomé is gevestigd in het Wallengbied, het oudste en mooiste stukje van de stad. "Veel mensen, ook Amsterdammers, denken negatief over de Wallen, maar eigenlijk is het een heel divers stadsdeel. Er zijn veel leuke, kleine ondernemers, bijzondere musea en verrassende horeca. Normaal gesproken is dit de drukste buurt van Nederland, maar sinds Covid is het hier erg rustig geworden. Het Wallengebied is het oudste en mooiste stukje Amsterdam, en zeker het bezoeken waard!"

 

Favoriete Amsterdammer

De favoriete Amsterdammer van Salomé is haar man, die haar de mooiste plekjes van Amsterdam heeft laten zien. "Mijn man is gids, en mede door zijn verhalen ben ik niet alleen op hem verliefd geworden, maar ook op de stad. Zijn multiculturele, Amsterdamse roots gaan honderden jaren terug. In elke hoek van de binnenstad heeft hij wel een verhaal over de stad of zijn familie."

FAVORIETEN VAN SALOMÉ

Favoriete activiteit tijdens de social distancing-periode?

"Ondanks dat het Wallengebied heel rustig is geworden, heb ik toch een manier gevonden om met mijn werk door te gaan en het verhaal van Direct Trade chocolade te vertellen. Ik geef nu online chocoladeproeverijen voor bedrijven, families en vrienden. Voor Covid ontving ik deze groepen bij mij in de winkel en kon ik echt met mensen in gesprek gaan. Tijdens mijn proeverijen vertel ik namelijk ook over de misstanden in de chocolade-industrie en hoe we hier echt wat aan kunnen doen. Ook kan ik vertellen over mijn Molukse roots en hoe deze verbonden zijn aan het oude centrum van Amsterdam, en zelfs een deel uitmaken van de wereldgeschiedenis. In mijn huisgemaakte chocolade gebruik ik ook graag Molukse specerijen en zet ik de Molukken (bijna letterlijk) op de kaart. Ik geef bijvoorbeeld ook veel proeverijen aan bedrijven met teamleden in verschillende landen in Europa. Het is prachtig om de connectie tussen Amsterdam en de wereld te laten zien, om die verhalen terug te brengen tot de eilanden waar mijn moeder vandaan komt, en hoe dit allemaal in verbinding met elkaar staat. Deze gesprekken miste ik enorm tijdens de eerste lockdown. Ik was dus enorm blij toen ik de eerste proeverijen weer (online) kon geven."

Favoriete museum?

"Mag ik er twee kiezen? Het Verzetsmuseum, omdat zij zeer interessante exposities hebben, en (naar mijn weten) als eerste het verhaal van 'Nederlands-Indië' tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben opgenomen in hun vaste tentoonstelling. Mijn Molukse opa heeft onder de Nederlandse vlag gevochten, vreselijke dingen meegemaakt en twee Jappenkampen overleefd. Toen ik opgroeide was hier nooit aandacht voor als het ging over de Tweede Wereldoorlog. Ik was dus enorm verrast en ontroerd toen ik in het Verzetsmuseum las over Molukse vrijheidsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Ook is het Ons' Lieve Heer op Solder een favoriet. Ik ben er al vaak geweest, maar elke keer is het toch een soort 'verrassing' als je de kerk binnenkomt. De kerk vertelt ook een bijzonder verhaal, uit een bijzondere periode."

Favoriete park?

"Het Amstelpark. Heerlijk om hier een dagje door te brengen! Het is ruim opgezet en er zijn mooie bloementuinen. Mijn favoriet is de Heemtuin. Hier groeien bedreigde plantensoorten."

Favoriete afhaalrestaurant?

''Ivy & Bros bij mij om de hoek aan de Oudezijds Voorburgwal. De eigenaar heeft een geweldige smaak. Mijn gezin en ik halen hier graag een taartje of een (vegetarische) lunch."

Favoriete verborgen parel?

"De creatieve ondernemers in het Sint Annenkwartier! Bijvoorbeeld de Upcycle Shop waar ze producten verkopen gemaakt van oude Amsterdamse fietsen, CKX Studio waar o.a. kunst met blauwdruk (cyanotopie) wordt gemaakt en natuurlijk mijn eigen Direct Trade chocolade winkel, Cacao & Spice! in de Dollebegijnensteeg."

 

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.