Stel jezelf eens voor..


Zulaicca: “Ik ben een gewoon tienermeisje, druk met school en vrienden, net gestopt bij theatergroep De Gasten.”
Hajar: “Ik ben Hajar. Ik ben 25 jaar, ik kom uit Amsterdam en mij leven bestaat uit heel veel theater.”

Hoe zijn jullie in het theater terecht gekomen?


Zulaicca: “Ik ben al best wel jong gestart, vanaf de bassischool deed ik al mee aan kleine voorstellingen. Vanaf mijn 12e ben ik meer gaan doen. Ongeveer 2 jaar geleden ben ik bij De Gasten terecht gekomen en daar heb ik 1 jaar bij gespeeld.”

 

Foto: Priscilla Macintosh

 

Jij komt niet uit Amsterdam toch? Hoe kom je dan bij De Gasten terecht?

“Klopt, ik kom uit Mijdrecht. In het dorp is er weinig creatiefs te doen. Op een gegeven moment wilde ik meer doen en ging ik op zoek en kwam ik in Amsterdam bij De Gasten terecht. Via De Gasten kom je dan weer op andere plekken, zo ook bij Miranda Lakerveld, de maker van Dans met de zeven sluiers.”

Hajar, hoe ben jij in het theater terecht gekomen?


Hajar: “Mijn moeder heeft altijd geacteerd en nam mij als kind mee naar haar lessen. Daar wilde ik al zelf acteren, ik deed hen na, trok gekke bekken, deed typetjes enz. Ik gaf aan dat ik ook wilde acteren en toen zei mijn moeder ga dan maar op les. Ik was dus ook al heel jong bezig met optredens, veel via school en vervolgens ook bij het Poldertheater vanaf de middelbareschool. Daarna kwam ik bij Jong Rast terecht, wat nu De Gasten is. Daar heb ik zo een vier jaar bij gezeten. Sinds dien heb ik meerdere rollen gespeeld en assistent regie gedaan. En ook ik kwam via De Gasten bij Miranda Lakerveld terecht.”

Wat vind je het leukste aan deze voorstelling, Zulaicca?


Zulaicca: “Het laat de waarheid zien en oude mythische verhalen. Soms zijn het verhalen waar sommige mensen misschien niet in geloven, maar toch zijn deze verhalen nog steeds actueel.”

Welk verhaal spreekt je het meest aan, Zulaicca?


Zulaicca: “Ik voel me niet persoonlijk betrokken, maar maar het stukje van Siam spreekt aan.  Iedereen kent het wel. Ik vind het een heel heftig onderwerp en ik vind het heel mooi hoe het in de voorstelling te zien is.” (Siam: in de zomer van 2016 lag Siam met een hoofddoek op het strand van Cannes. Zij werd daar door de politie aangesproken. Zij moest haar hoofddoek af doen of een geldboete betalen.)

Foto: Priscilla Macintosh

Hajar, wat vind jij het leukste aan de voorstelling?


Hajar: “Het zijn allemaal verhalen die ik niet kende. Ik houd van geschiedenis, van oude verhalen en ik houd ik van tragedie en dat zit allemaal in deze voorstelling. Het verhaal van de Japanse Kaguya vind ik heel mooi en de Iraakse Inanna, ik speel Inanna. Dit verhaal staat best wel ver van mij. Inanna heeft namelijk een zus waar ze geen goede band mee heeft en ik heb juist wel een hele goede band met mijn zus, maar het blijft een mooi verhaal. Eigenlijk vind ik ze allemaal heel bijzonder. Laatst speelden wij deze voorstelling in De Balie en toen kwamen er allemaal mensen naar mij toe die de verhalen en de vertolking zo mooi vonden.”

Wat vinden jullie het leukste aan het werken in het theater?


Zulaicca: “Dat verschilt per voorstelling. Ik vind het leuk om een boodschap over brengen, een verhaal te vertellen.” Hajar: “Voor mij verschilt dat ook per voorstelling. Deze keer speelde ik voor het eerst met Cello, dat heb ik nog nooit gedaan en dat vond ik spannend. Doorgaans kan je improviseren als je de volgorde van je zin kwijt bent, maar door de samenwerking met de muziek kon dat nu niet. Hahaha, ik was bang dat ik mijn tekst kwijt zou raken. Wat ook anders was, was de inhoud van de voorstelling. We wilden namelijk ook rekening houden met de sluiers. We willen namelijk geen geloof en cultuur schaden. We moesten de verhalen dus juist en respectvol vertellen en bijvoorbeeld niet op de hoofddoeken liggen.”

Hoe ziet de toekomst er uit?


Zulaicca: “Ik ben op zich nog best wel jong, het liefst focus ik mij op iets creatiefs. Ik wil misschien wel een acteurs opleiding doen, maar het kan ook iets in de schoonheid industrie zijn. Ik houd van make-up, maar hahaha, misschien toch wel liever acteren.”

En voor jou Hajar?


Hajar: “Ik hoop dat ik altijd met theater bezig zal zijn, acteren is leuk. ik vind regisseren ook leuk, maar dat zal niet perse mijn doel zijn. En uiteindelijk ook huisje boompje beestje en daarnaast wel spelen. Voor mij is theater een hele goede en leuke afleiding.”

Nou dames, dat was het dan… heel erg bedankt voor het gesprek. Is er nog iets wat jullie graag met de lezers willen delen?


Hajar: “Mmmm wow!! kom het zien in Podium Mozaiek! Het is iets van nu, maar ook weer niet. Er zijn niet veel stukken hierover, het is geen standaard Shakespeare. Ik houd van Shakespeare hoor, dit is toch echt het apart. Het wordt zo mooi verwoord. Nu wordt de sluier ook mooi verwoord!”


Foto: Priscilla Macintosh

Dans met de zeven sluiers: zondag 19 februari om 16.00u in Podium Mozaiek. www.worldoperalab.com // Facebookpagina