Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Shutterstock

Parkeren met een Gehandicaptenparkeerkaart in Amsterdam

In Amsterdam is parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart goed geregeld. Ontdek waar je mag parkeren, wanneer je moet betalen en hoe je als bewoner of bezoeker eenvoudig een vergunning aanvraagt. Hier vind je alle praktische informatie over gehandicaptenparkeerplaatsen in de stad, inclusief handige tips voor een zorgeloos bezoek.

Josephine Rees

Josephine is de oprichter van Able Amsterdam, een website over rolstoelvriendelijke plekken en activiteiten in Amsterdam.

Volg Josephine

Gehandicaptenparkeervergunningen

In Amsterdam heb je een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig om op een gehandicaptenparkeerplaats te parkeren. Deze kaart kan voor zowel bestuurders als passagiers zijn en moet duidelijk zichtbaar zijn op het dashboard of raam van de auto. Een gehandicaptenparkeerkaart uit het buitenland is ook geldig, mits het rolstoelsymbool duidelijk zichtbaar is, zoals aangegeven op de website van de gemeente Amsterdam.

Waar mag je parkeren?

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen of in blauwe zones. Gehandicaptenparkeerplaatsen herken je aan een blauw verkeersbord met een wit rolstoelsymbool. Blauwe zones zijn gebieden afgebakend met blauwe lijnen of borden, waar je voor een bepaalde tijd kunt parkeren met een parkeerschijf. De interactieve kaart van de gemeente geeft een overzicht van alle openbare gehandicaptenparkeerplaatsen in Amsterdam.

Je mag niet parkeren op laad- en losplekken, of op privéparkeerplaatsen voor gehandicapten die niet van jou zijn. Deze privéplaatsen herken je aan een verkeersbord met een rolstoelsymbool en een kenteken of naam.

Wanneer moet je betalen?

Met een geldige gehandicaptenparkeerkaart mag je gratis parkeren op openbare gehandicaptenparkeerplaatsen langs de straat. In parkeergarages of op parkeerplaatsen met slagbomen gelden de normale parkeertarieven.

Woon je in Amsterdam?

Als inwoner van Amsterdam kun je een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij het lokale Stadsloket. Voldoe je aan de criteria, dan regelt de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart voor je. Deze kaart kun je combineren met een gratis digitale parkeervergunning voor gehandicapte inwoners van Amsterdam, waarmee je in bepaalde gebieden kosteloos kunt parkeren.

Bezoek je Amsterdam

Als je Amsterdam bezoekt en in een andere Nederlandse gemeente woont, gebruik je de Europese parkeerkaart voor gehandicapten die door je eigen gemeente is uitgegeven. Je kunt deze combineren met een gratis digitale bezoekersvergunning van Amsterdam, gekoppeld aan je kenteken, zodat je in bepaalde gebieden gratis kunt parkeren.

Meer informatie over gehandicaptenparkeerplaatsen vind je op website van de gemeente Amsterdam.

Josephine Rees

Josephine is de oprichter van Able Amsterdam, een website over rolstoelvriendelijke plekken en activiteiten in Amsterdam.

Volg Josephine