Keti Koti Festival
Elk jaar wordt op 1 juli op verschillende plekken in Nederland de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd. Keti Koti herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. In Amsterdam vindt de herdenking en het festival plaats in het Oosterpark.
Keti Koti Festival
Eervolle herdenking
Keti Koti betekent “Ketenen Gebroken” in de Surinaamse taal Sranantongo. Toen de slavernij in 1863 werd afgeschaft, werd de bevolking van de Nederlandse Antillen en Suriname vrijgesteld. Antilliaanse en Surinaamse Nederlanders dragen bij de persoonlijkheid van Amsterdam en vormen een belangrijk aandeel van vele culturen die de stad vandaag de dag heeft.
De afgelopen jaren heeft Keti Koti in Nederland meer aandacht gekregen om langzaam maar zeker uit te groeien van een Surinaams-Caribisch evenement in Amsterdam tot een nationale gebeurtenis.
Sinds 1 juli 2000 is er een nationale slavernijherdenking in het Oosterpark, vaak bijgewoond door de burgemeester van Amsterdam en vele betrokkenen, nazaten en geïnteresseerden.
Op verschillende podia zijn muziek- en dansoptredens, op het hele plein kan men genieten van traditioneel eten en drinken, lezingen, films, een Caribische markt en kunst.