Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Naarden

Vestingstad Naarden is de oudste stad van het Gooi en één van de mooiste Nederlandse cultuurmonumenten. Om meer over de woelige geschiedenis van het stadje te weten te komen, is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum een echte aanrader. Maar er zijn meer bezienswaardigheden in dit pittoreske stadje. Zo vind je er de imposante Grote of Sint Vituskerk, die onder meer bekend staat vanwege zijn unieke plafondbeschilderingen. Het stadhuis uit 1601 is schitterend bewaard gebleven en is een typisch voorbeeld van Hollandse Renaissancebouw. Ook het Burgerweeshuis is een bezoekje waard.

Musea

Het Vestingmuseum is gevestigd op de Bastion Turfpoort in de voornamelijk 17e-eeuwse vesting van Naarden. Het museum heeft een openluchtgedeelte en een ondergronds deel. Het ondergrondse deel herbergt de collectie, en geeft een beeld van het soldatenleven in een vesting. 

In het Comeniusmuseum kom je alles te weten over Jan Amos Comenius, een beroemde Tsjechische geleerde. Het museum en de laatste rustplaats van Comenius bevinden zich in een voormalig klooster in de vesting van Naarden.

In het Weegschaalmuseum vind je een schat aan leerzame informatie voor alle leeftijden. Het museum is gevestigd in een veertiende-eeuws pand (het Spaanse huis) met een rijke historie en is als voormalig waaggebouw van de stad Naarden de aangewezen locatie voor het tonen van een uitzonderlijke collectie meet- en weeginstrumenten, maten en gewichten.

Natuur

Naast Naarden-Vesting vind je het Naardermeer, één van de oudste natuurmonumenten in Nederland. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen.

Ontdek Naarden

Een aanrader is het beklimmen van de kerktoren en het maken van een stadswandeling. Of maak een rondvaart door de grachten van Naarden-Vesting in een klassiek schip, leuk voor jong en oud! Zo zie je de stad van een heel andere kant. 

En verder

Het Arsenaal van Jan des Bouvrie, de vele antiekwinkeltjes, beurs ‘La Table' en het Kunst & Antiek Weekend hebben ertoe bijgedragen dat Naarden ook op het gebied van wonen en antiek een steeds grotere naamsbekendheid verwerft. Verder vind je in Naarden een ruime keuze aan horecagelegenheden, variërend van gezellige cafeetjes tot luxe restaurants. 

Op zoek naar meer informatie over Naarden? Kijk op www.vvvnaarden.nl!