Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Lokale Makers: Eberhardjes

De lekkerste koekjes, mooiste armbanden, houten snijplanken, zuivere koffie en duurzame broekriemen; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan Eberhardjes. Bekijk de video waar je het productieproces ziet en lees het interview met initiatiefnemers Résalieke en Ineke over het ontstaan van de koekjes.

Lokale Makers: Eberhardjes

Video thumbnail

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar

‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’ Deze woorden uit de afscheidsbrief van Eberhard van der Laan kennen we allemaal. Na het overlijden van voormalig burgermeester Eberhard van der Laan op 5 oktober 2017 vond initiatiefnemer Résalieke Vlieger deze woorden verfrissend transparant. ‘In de politiek verbloemen ze vaak persoonlijke zaken, maar dat was bij Eberhard niet het geval’, vertelt Résalieke. ‘Na zijn overlijden voelde ik een sterke saamhorigheid in de stad. Het maakte niet uit waar je vandaan kwam, heel Amsterdam merkte het op. Overal hingen vlaggen met de Andreaskruisen en de liefdevolle boodschap kwam naar voren, het raakte mij diep. Ik had maar één gedachte: hoe kunnen we die saamhorigheid behouden?’

Van droom naar idee

Na de condoleance van Eberhard in het Koninklijk Concertgebouw sprak Résalieke met een vriendin over deze saamhorigheid en het feit dat het woord ‘hart’ te lezen was in zijn naam. Die avond ging ze naar bed met het idee dat ze hier iets mee moest doen. ‘Midden in de nacht werd ik wakker. Ik had gedroomd dat ik koekjes in de vorm van een hart moest bakken en daarmee iets goeds voor de stad moest doen.’ Deze droom werd al snel werkelijkheid toen ze de volgende ochtend in de trein stapte met compagnon Ineke Kuiper. Ineke: ‘het is een eenvoudig en lief idee om hiermee de mooie afscheidszin van Eberhard vast te houden’.

Ontstaan van het koekje

Aan de bak! Gelukkig kwam er al snel iets op hun pad. In 2018 kondigden Samuel Levie en chef-kok Joris Bijdendijk een vrijheidsmaaltijd aan op 5 mei voor 500 'lieve Amsterdammers'. De Amsterdammers werden genomineerd door andere stadsbewoners en uiteindelijk gekozen door een jury. In die jury zat onder anderen Femke van der Laan, weduwe van Eberhard. Dit gaf Résalieke de nodige creatieve impuls. Ze besloot Samuel een mail te sturen met het koekjesidee. Met de bevlogen reactie van Samuel en de bevestiging van Femke kregen Résalieke en Ineke te horen ‘als jullie het koekje hebben, zullen wij het tijdens de vrijheidsmaaltijd serveren’. En dus moesten ze een bakker vinden.

Het recept

Via-via kwam Résalieke terecht bij Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten. Toeval bestaat niet, Nico bleek bij Résalieke in de straat te wonen. Samen met Cees Holtkamp is de patissier het brein achter het recept. Zij brachten ‘het boterbiesje met een twist’ tot leven, genaamd het Eberhardje. Als bakkersdochter weet Ineke de smaak goed uit te drukken: ‘roomboter, vanille, knapperig en gewoon héél erg lekker.’ Uiteindelijk lag op 5 mei 2018 het koekje op de Vrijheidsmaaltijd. Het idee van Résalieke en Ineke was eigenlijk 500 koekjes en klaar, maar samen met Holtkamp Horeca durfden ze het aan om het Eberhardje te lanceren als hét koekje van Amsterdam. En met succes. Je zag ze bij de koffie bij vele musea, in de vitrine bij Holtkamp en binnen één jaar verkochten ze meer dan 1 miljoen Eberhardjes. Wat het koekje écht uniek maakt, is dat het niet alleen een traktatie voor jezelf, maar ook voor een ander is.

Koekje voor verbinding

Door slechts één hapje van het hartvormige roomboterkoekje met de 3 Andreaskruisen te nemen, draag je bij aan een groter doel: de nettowinst per verkochte kilo koekjes gaat naar stichting Hart voor je stad, opgericht door Résalieke en Ineke zelf. Via deze stichting doneren zij de inkomsten aan verbindende projecten, onder andere via Mensen Maken Amsterdam. Deze stichting zorgt ervoor dat er geld naar buurtinitiatieven in Amsterdam gaat waardoor Amsterdammers gemakkelijk een financiering kunnen aanvragen. Zo zorg je goed voor onze stad en voor elkaar.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de Eberhardjes, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.