Ga naar hoofdinhoud

#FoundersFridays: maak kennis met Femke Delissen van PAVA

#FoundersFridays is een interviewserie over de welzijnseconomie van Amsterdam, gemaakt voor en door ondernemers. Elke pionier deelt inzichten over zijn of haar ondernemersreis, waardevolle lessen, mijlpalen en uitdagingen, evenals hun visie op Amsterdam en het Nederlandse impact- en innovatie-ecosysteem. Founders Fridays biedt een platform waar ondernemers vrijuit kunnen spreken en hun kennis kunnen doorgeven aan iedereen die overweegt een bedrijf te starten.

Voor de Founders Fridays van deze maand spraken we met Femke Delissen, medeoprichter van PAVA: een innovatief systeem dat met behulp van wifi-signalen en AI bewegingen monitort om de veiligheid van bewoners in zorginstellingen te verbeteren. Zonder gebruik te maken van camera's of wearables helpt PAVA zorgteams sneller in te grijpen bij bijvoorbeeld dwaal of valincidenten, terwijl de privacy van bewoners volledig wordt gerespecteerd.

Hoe heeft je carrièrepad geleid tot de oprichting van PAVA? Tijdens onze master Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ontstond het eerste idee voor PAVA. Samen met Tom de Leeuw en Daan van der Wind werkten we aan een keuzevak over ondernemerschap. We begonnen klein naast onze studie en parttime banen, werkend aan keukentafels. Pas na mijn afstudeerperiode konden we het echt serieus aan te pakken. We haalden ons eerste kapitaal op bij friends, family & fools. Ze geloofden vooral in ons team, onze drive en de potentie van onze technologie – we hadden toen nog nauwelijks iets tastbaars. Het vertrouwen dat ze in ons stelden gaf ons de mogelijkheid om een pilotjaar te draaien. Inmiddels zijn we verder gegroeid en zijn we bezig met het ophalen van vervolgfinanciering, onder andere via innovatie-leningen, subsidies en venture capital gericht op de zorgsector. Binnen PAVA hebben we duidelijke rollen: Tom is verantwoordelijk voor de software deployment, Daan ontwikkelt de product modellen en ik richt me op het contact met klanten en partners. 

Wat is de grootste uitdaging die je bedrijf heeft overwonnen? De grootste uitdaging was absoluut het vinden van een manier om ons product in de zorgpraktijk te krijgen. In de zorgsector worden innovaties vaak pas omarmd als ze al volledig zijn gevalideerd, maar ons systeem had juist praktijkervaring nodig om te kunnen valideren. Dat was echt een kip-en-ei-verhaal. Gelukkig vonden we een aantal partijen die bereid waren hun nek voor ons uit te steken. Ze lieten ons meedraaien in de praktijk, zonder verplichtingen, zodat we data konden verzamelen en echt konden leren wat er allemaal bij kwam kijken. Die eerste stap was cruciaal: dankzij hen konden we verder groeien en nieuwe samenwerkingen aangaan. 

Hoe belangrijk is AI voor jullie business? AI is de absolute kern van wat we doen. Ons systeem gebruikt bestaande wifi-signalen in een ruimte. Zodra iemand beweegt, verstoort dat die signalen. AI helpt om deze verstoringen te vertalen naar herkenbare patronen van menselijke activiteit, zoals opstaan, lopen of in de toekomst vallen. Door die bewegingen nauwkeurig te detecteren, kunnen zorgprofessionals sneller ingrijpen als er iets misgaat, zoals bij een valincident, zonder dat bewoners een camera boven hun hoofd hebben of een sensor hoeven te dragen. Dankzij AI kunnen we veilig en discreet monitoring aanbieden, en daarmee bijdragen aan comfortabeler én veiliger wonen. 

Wat is het meest waardevolle advies dat je ooit hebt gekregen? Blijf vragen stellen. Wij komen alle drie uit een technische achtergrond en hebben nooit zelf in de zorg gewerkt. Daardoor moesten we leren om niet te denken dat wij wel wisten wat de sector nodig had. In plaats daarvan zijn we echt in gesprek gegaan: wat willen gebruikers, waar lopen ze tegenaan, wat hebben ze nodig? Ook buiten de zorg vroegen we actief advies, bijvoorbeeld van ervaren ondernemers. Veel mensen willen graag hun kennis delen als je erom vraagt. Dat heeft ons geholpen om sneller te leren dan wanneer we alles zelf hadden moeten uitzoeken. 

Hoe zou je de cultuur en het startup-ecosysteem/impact-ecosysteem in Amsterdam omschrijven? Amsterdam heeft een enorm levendig ecosysteem. Je kunt je week wel vullen met wel drie of vier netwerkevenementen. Van vrouwelijke ondernemersbijeenkomsten tot zorginnovatie-events. Het is laagdrempelig om binnen te stappen, mensen zijn heel bereid om te helpen of hun netwerk te delen. Tegelijkertijd is de concurrentie ook groot. Bij subsidies en pitchwedstrijden moet je echt opboksen tegen sterke ideeën. Soms hoor je van andere founders dat je elders in Nederland meer kansen hebt op subsidies. Toch heeft dat hoge niveau ons ook scherper gemaakt. We hebben veel tijd gestoken in netwerken, praten, leren over het zorg- en financieringslandschap, dat voelt soms alsof je minder ‘echt aan het werk’ bent, maar juist dat netwerk heeft ons ontzettend ver gebracht. 

Wat was je beste zakelijke beslissing? De stap om fulltime te gaan werken aan PAVA. In het begin werkten we maar twee dagen per week bij iemand thuis, aan de keukentafel. Zodra huisgenoten thuiskwamen, moesten we stoppen. Dat voelde belemmerend; je kon nooit echt doorduwen. Toen we een anti-kraak kantoor vonden, veranderde alles. We hadden eindelijk een eigen plek waar we zelf ons ritme bepaalden. Dat gaf focus, energie en veel meer snelheid. Elk gesprek dat ik voerde, elke nieuwe connectie, kon direct terugvloeien naar PAVA. Daarnaast hebben we geleerd om kleine successen bewust te vieren: een high five na het oplossen van een vervelende bug, een taartje na een belangrijke mijlpaal. In de hectiek vergeet je soms hoeveel stappen je zet, dus stilstaan bij die momenten is belangrijk voor de motivatie. 

Waar zie je PAVA in de toekomst? In de komende jaren willen we PAVA breed uitrollen in verpleeghuizen, om de veiligheid van bewoners te verhogen en het werk van nachtdiensten te verlichten. Maar daar houdt het niet op. We zien ook veel potentie om PAVA thuis in te zetten, bijvoorbeeld bij mensen die zelfstandig wonen maar extra ondersteuning nodig hebben. Zeker gezien het toenemende personeelstekort in de zorg kan onze technologie mantelzorgers en wijkverpleegkundigen enorm ondersteunen. Volgend jaar starten we de eerste pilots in thuissituaties. Daarna hopen we steeds breder uit te rollen en samen met klanten te blijven bouwen aan nieuwe toepassingen, zoals leefstijlmonitoring. We blijven luisteren naar waar de behoefte ligt, dat staat altijd centraal. 

Benieuwd hoe PAVA zich verder ontwikkelt? Volg hun reis en ontdek meer via www.pava.ai

Ben jij een Amsterdamse ondernemer die werkt aan een innovatieve oplossing voor een stedelijke of sociale uitdaging? En wil je jouw verhaal met ons publiek delen? Stuur dan een e-mail naar impact@amsterdam.nl.