Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Stadsarchief Amsterdam

De bekendste (voormalige) kraakpanden van Amsterdam

Van de Oudezijds Voorburgwal tot de Plantage Middenlaan: in 2022 werden in totaal 9 Amsterdamse panden gekraakt. Is het terug van weggeweest? Op een rijtje de bekendste (voormalige) kraakpanden van Amsterdam.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.

1. Paradiso en de Melkweg

Op 30 maart 1968 opende ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ haar deuren voor het publiek. Een jaar daarvoor werd het voormalig verenigingsgebouw gekraakt om er een club van te maken. Ook de Melkweg begon als kraakpand (hoewel de Wikipedia-pagina anders doet geloven). 

2. Vrankrijk

 Een vrolijk beschilderd huis aan de Spuistraat (onder bezoekers bekend als The Blue House). Tot voor kort was Vrankrijk een kraakpand, nu betalen de bewoners gewoon huur. Beneden vind je nog steeds een café en er wordt nog steeds een kraakspreekuur gehouden.

3. Amsterdam Droogdok Maatschappij

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied werd in de jaren 90 gekraakt en was jarenlang het thuishonk van een Amsterdamse kraakbeweging. 2 jaar geleden kwam daar een einde aan, toen de rechter de eigenaar van het terrein gelijk gaf en de krakers moesten verhuizen naar de slibvelden in Noord.

  • Amsterdam Droogdok Maatschappij 

4. Joe's Garage

Kraakcafé Joe’s Garage geldt als een begrip in de kraakscene, en nog steeds kun je er een biertje drinken, veganistisch eten, aankloppen voor het kraakspreekuur, films kijken of een van de vele workshops volgen. 

5. De Vossius (ook wel de Foxy of de Vossi)

Half november kreeg kraakbeweging Anarchist Feminist Group Amsterdam (AFGA) te horen dat het mag blijven in het pand aan de Vossiusstraat in Amsterdam. De eigenaar, de Russische miljardair Akadai Volozj, had een zaak aangespannen tegen de krakers in zijn pand, maar verloor omdat hij op de sanctielijst staat. Hij mag dus officieel geen winst maken in de EU en het pand niet verbouwen, verhuren of verkopen. 

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.