Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Koen Smilde

Wandelroute voor een betere planeet

Wie kent Amsterdam beter dan de mensen die dagelijks tours door de stad geven? Ga op pad met de gidsen die je alles kunnen vertellen over hun routes. Anouschka Trauschke van Tours that Matter neemt je mee op pad het ‘groen’ in. Duurzaam groen. Ga langs bij de groene pioniers en steek, als je er toch bent, je handen meteen even uit de mouwen.

1. Oost Indisch Groen en het Flevopark

People sitting at terrace at 't Nieuwe Diep in Flevopark drinking jenever
Afbeelding van Koen Smilde

Tijdens de Walk & Talks van Oost Indisch Groen (‘Het Groene Oosten’) leer je alles over gemeenschappelijke tuinen, stadslandbouw en het grenzeloze potentieel van groene steden. Ga daarna door naar het Flevopark – stadspark en natuurgebied in één. Breng met de kids een bezoekje aan het natuurspeelpark jeugdland en ontspan met een likeurtje bij ’t Nieuwe Diep. De duurzame thuistip van João van Oost Indisch Groen: Fermentatie helpt je om voedsel langer te bewaren en je kunt vrijwel elke groente fermenteren. Neem de restjes in je koelkast en check YouTube voor de werkwijze.Begin met iets eenvoudigs, zoals zuurkool, en ga dan verder met recepten die meer aandacht vereisen, zoals kombucha of zuurdesem.

2. Anna’s Tuin & Ruigte

Aan de rand van Amsterdam vind je permacultuurproject Anna’s Tuin & Ruigte. Met wilde natuur, een gemeenschappelijke groentetuin en een voedselbos. Je kunt hier wandelen en workshops volgen, maar het leukste zijn de pizza-activiteiten: beleg een pizza met kruiden en groenten en deel ‘m met anderen. 

3. Kantoor Karavaan

Een werkplek midden in de natuur. Hak wat hout, plant wat bomen en kom helemaal zen weer terug naar de concrete jungle.

4. Green Light Experience

The Green Light Experience laat je de Wallen op een hele nieuwe manier (her)ontdekken: door te focussen op de groene hotspots en duurzame pareltjes. Van lokaal gebrouwen bier tot fair trade-chocolade. Je krijgt een kaart van de wijk in je mail en de tour duurt ongeveer 1,5 uur.

5. Cacaomuseum

Het Cacaomuseum is het resultaat van twee passies: fijne smaak en het behoud van regenwouden. Het museum promoot ‘bean to bar’-chocolade die niet alleen fijn smaakt, maar ook duurzaam, eerlijk, ambachtelijk, spiritueel en gezond is. Er zijn proeverijen, workshops, diners, exposities, rondleidingen en lezingen.

6. De Ceuvel

Culturele locatie, duurzaam café en een drijvende bed & breakfast. Er is ook een kas waar groenten en kruiden geproduceerd worden voor Café de Ceuvel en waar de voedingsstoffen gerecycled worden. Alles op het menu heeft ergens een positieve impact.

  • Café de Ceuvel | Korte Papaverweg 4

7. De Moestuinschool

Een buitenschool voor volwassenen: bij de Moestuinschool leer je alles wat je moet weten om je eigen moestuintje te maken en onderhouden.’ Elke twee weken is er les. Bonus: je mag je eigen oogst mee naar huis nemen. De duurzame thuistip van Nancy van de Moestuinschool: Moestuinkriebels? Begin klein: kruidenpotjes zijn perfect om mee te starten. Moestuinen in België zien er heel anders uit dan in Amsterdam, dus raadpleeg vooral lokale bronnen. En als je je planten nauwlettend in de gaten houdt, kun je hun gedrag leren kennen en dat als basis gebruiken voor toekomstige projecten.

8. Mediamatic

Mediamatic organiseert lezingen, workshops en kunstprojecten, gericht op natuur, biotechnologie en kunst en wetenschap. Leer je eigen parfum maken, oesterzwammen kweken of doe op vrijdag mee met de rondleiding door de labs. Inclusief een multisensorisch café.

  • Mediamatic | Dijksgracht 6

9. Mijn Stadstuin

Mijn Stadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in West. ‘Je huurt hier een stukje grond en gaat zelf aan de slag. Of, als je nog wel wat hulp kunt gebruiken, samen met het Stadstuin-team. Je kunt ook een van de tuinbutlers inhuren om voor je tuintje te zorgen.

10. Zorgboerderij De Marsen

In de groene omgeving van het Twiske vind je boerderij Marsen, die helemaal biologisch dynamisch werkt (vooral als het gaat om duurzaamheid nog wat strikter dan gewoon biologisch). Je kunt hier zelf groenten uit de tuin oogsten. De boerderij biedt educatieve, culturele en maatschappelijke activiteiten aan. 

Bonusthuistip van Dieuwke van Trash Hero

Streef naar zero waste, maar begin vooral klein. Kijk naar zero waste-alternatieven voor de inhoud van je prullenbak. En maak er een gewoonte van om duurzame verpakkingen in huis te hebben: een papieren zak voor je brood, potjes met jam en sauzen die je bij verschillende winkels kunt gebruiken, stoffen zakjes voor de boodschappen en ga zo maar door. Daag jezelf uit om elke keer dat je naar buiten gaat minstens één stuk afval op te rapen en weg te gooien. Een klein gebaar, een goed voorbeeld. Of begin een opruimactie in je eigen buurt of sluit je aan bij Trash Hero.

Leuke feitjes

  • De iep is de iconische boom van Amsterdam. Deze boom wordt jaarlijks gevierd met een festival (Lentesneeuw), een parfum (Eau d'Amsterdam) en een wandelroute. De oudste iep, 130 jaar oud, vind je aan de Nieuwe Herengracht 5.
  • De groenste buurt van Amsterdam is Noord en de minst groene buurt Oud-West.
  • De breedste bomen van de stad zijn twee platanen aan het Leidsebosje.
  • Verrassende soorten spot je overal in Amsterdam. In het Vondelpark huizen vossen, in het IJ zijn zeehonden en in park Frankendael leven ijsvogels.

Tours that Matter

Anouschka Trauschke (31) leidt, samen met Berber Hiddema en Katjalisa Reiter, Tours that Matter. Missie: de toeristenindustrie opnieuw uitvinden. Met hun tours inspireren ze mensen om nieuwe perspectieven te ontdekken op maatschappelijke onderwerpen. Tijdens coronatijd ontwikkelt Tours that Matter interactieve walks & talks, waarbij  je individueel deze unieke routes kunt lopen. Volg Tours that Matter op instagram: tours_that_matter