Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

De gezelligste bruine kroegen

De bruine kroeg is een bekend fenomeen. Het houten interieur, de kleedjes, de snuisterijen, het draagt allemaal bij aan een knusse sfeer én ze zijn overal in de stad te vinden. Wij hebben er een aantal op een rij gezet waar je gezellig kunt borrelen.

Café ’t Papeneiland

Brown bar Cafe Papeneiland in the Jordaan by night.
Afbeelding van Patrick Schneider

Op de hoek van Prinsengracht en Brouwersgracht tapt men al bier sinds 1896. Het pand is nog ouder en bestaat al sinds 1642. Vanuit dit pand ging een tunnel naar de Katholieke Schuilkerk op Prinsengracht nummer 7, de ingang daarvan is nog steeds zichtbaar in de kelder van Café ’t Papeneiland. Dat verklaart de naam van dit café dat verder bekend staat om zijn Delftsblauwe versiering en natuurlijk omdat Bil Clinton hier appeltaart at tijdens zijn bezoek aan Amsterdam. Met al die geschiedenis en een prima menukaart met drankjes en hapjes, is dit de ideale plek om even lekker bij te kletsen.

Café Slijterij Oosterling

In het pand waar de VOC vroeger thee, koffie, kruiden en specerijen verkocht, zit sinds 1877 Café Oosterling. Het is een van de weinige cafés die naast een cafélicentie ook een slijterijvergunning heeft. Je kunt dus eerst uitgebreid proeven in het café en daarna het lekkerste drankje mee naar huis nemen.

In ’t Aepjen

Afbeelding van Tom Raftery

In ’t Aepjen is een van de oudste – nog bestaande – houten huizen in Amsterdam. De houten gevel geeft het café een unieke uitstraling. Vroeger kwamen hier de zeelieden naar de herberg om bij te komen van al hun reizen. Als de zeelieden aan het eind van de avond de rekening moesten betalen, deden ze dit soms met een aap die ze van hun reis hadden meegenomen. Vandaar de naam.

Café de Sluyswacht

Restaurant de Sluyswacht by the canal
Afbeelding van Sluyswacht

In dit sluiswachtershuisje woonde in 1695 de sluiswachter die de sluis bediende, controleerde en onderhield. Nu zit er Café de Sluyswacht en is het een Rijksmonument. Grote plus is het terras. Strijk neer met een drankje en geniet van het mooie uitzicht op de Oude Schans.

Café 't Hooischip

Café ‘t Hooischip is een traditioneel Amsterdams bruin café dat vroeger een echt zeemanscafé was vanwege de ligging pal aan de Amstel. Het stadsbeeld is in deze buurt door de jaren heen erg veranderd en veel kroegen van vroeger zijn verdwenen, maar bij café ‘t Hooischip kan je nog steeds naar binnenlopen voor een overheerlijk drankje en hapje! Het is een ontzettend gezellig en knus bruin café met een mengelmoes van rasechte Amsterdammers, dagjesmensen en internationale bezoekers.

Café Hoppe

Je kunt bij Café Hoppe al 348 jaar een glaasje jenever drinken. En velen deden dat. Zo kwam Freddy Heineken hier graag en legde Hans van Mierlo in dit café de basis voor de politieke partij D66. Het café is nog steeds razend populair, onder de oudere en de jongere Amsterdammer. Met staplekken, een zitgedeelte en een terras, is hier voor iedereen een plekje voor het nuttigen van een drankje.

Lokaal ’t Loosje

Dit pand diende aan het begin van de vorige eeuw als wachtstation voor de paardentram en is tegenwoordig een ontmoetingsplek voor bier- en borrelliefhebbers. Door de sfeervolle, klassieke wandbetegeling, het vriendelijke personeel en het terras aan de Nieuwmarkt, voelt iedereen zich bijzonder snel thuis bij dit gezellige bruine café.

Café ’t Sluisje

Café 't Sluisje Nieuwendammerdijk
Afbeelding van Koen Smilde

Iedereen in Amsterdam Noord kent Café ’t Sluisje, van naam óf van een van de vele herinneringen. Het imposante huis aan de Nieuwendammerdijk is vernoemd naar de originele historische sluis uit 1516, maar sinds jaar en dag vind je hier een café. Tot grote angst van omwonenden zou ’t Sluisje verkocht worden en sluiten. Gelukkig hebben buurtbewoners het voor elkaar gekregen om het café te kopen en zal de bruine kroeg nog heel lang (hopelijk voor altijd) blijven bestaan.

Café Lowietje

Al sinds 1954 een begrip: muziek van Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti schalt uit de speakers, en aan de bar vind je een mix van Amsterdammers, waaronder veel marktkramers. Een pikketanussie (graanjenever) erbij en je hebt gegarandeerd een gezellige avond in Café Lowietje!

Café de Druif

Het pand waar café De Druif in gevestigd is, dateert uit 1566. De Druif was een aanmonstercafé. Als zeelui zich wilden inschrijven om met een schip van de VOC mee uit te varen, kon men aan de druiven aan de gevel van het café zien dat ze hier konden aanmonsteren, vandaar de naam De Druif. Tegenwoordig drink je hier je favoriete borreltje en geniet je van alle prullaria.

Café Gijs de Rooy

Een café in combinatie met biljart en darts is een gouden combinatie. Sinds 1947 is Café Gijs de Rooy dan ook een begrip in Amsterdam Oost. In dit bruine café ben je op de juiste plek voor een goed gesprek aan de bar en een potje biljart. Alleen de kunst afkijken bij anderen? Elke maandag is Gijs de Rooy het toneel voor een biljartclub.