Ga naar hoofdinhoud

Mitchell - The Black Archives

De in Amsterdam geboren en getogen Mitchell Esajas (35) is medeoprichter van The Black Archives, een archief met meer dan 10.000 boeken en documenten, tentoonstellingsruimte en cultureel centrum in Oost (dat begin 2024 tijdelijk naar Zuidoost verhuist).

Over Mitchell

Mitchell Esajas kreeg op school les over de Grieken en de Tweede Wereldoorlog, maar onderwerpen als het slavernijverleden of Caribisch Nederland werden weggelaten. Dit inspireerde hem om een universitair collectief op te richten dat evenementen organiseerde over zwarte geschiedenis, cultuur en loopbaanontwikkeling. Later werd hij benaderd door de broers Thiëmo en Miguel Heilbron, wiens overleden vader - een socioloog uit Suriname - een enorme collectie boeken had nagelaten over zijn onderzoek naar de koloniale geschiedenis en de erfenis daarvan. In 2017 begonnen ze met het ontwikkelen van tentoonstellingen.  

Amsterdam in dialoog 

De voornaamste missie van The Black Archives is ‘verborgen zwarte geschiedenissen zichtbaarder en toegankelijker maken, waaronder de geschiedenis van slavernij en het verzet daartegen, zwarte emancipatoire bewegingen en zwarte cultuur - van muziek tot dans.’ Hun recente tentoonstelling, No Healing without Repair, werd ontwikkeld nadat de regering zich in 2021 verontschuldigde voor haar rol in de slavernij. De tentoonstelling is gebaseerd op Ruttes opmerking dat zo'n dialoog geen punt maar een komma vereist - wat impliceert dat het gesprek moet worden voortgezet. 

Amsterdam is altijd een plek geweest waar mensen samen denken, samen organiseren, samen feesten. Die voortdurende culturele uitwisseling wordt inzichtelijk gemaakt in de archieven.

Zwarte aanwezigheid 

Mitchell beschrijft Amsterdam als een prachtige plek waar nog veel verbeterd kan worden ten aanzien van zwarte mensen en het aankaarten van koloniale geschiedenissen. ‘Slavernij was ontmenselijkend en een misdaad tegen de menselijkheid. De erfenis van dit systeem is nog steeds zichtbaar als we kijken naar racisme en ongelijkheid. Onlangs werd er een protest georganiseerd door ouders in Zuidoost omdat kinderen daar - grotendeels bekend als een zwarte wijk - niet dezelfde sociaaleconomische kansen of toegang tot onderwijs krijgen. De statistieken liegen er niet om.’ 

Samenwerking

Mitchell beschrijft Amsterdam als een vooruitstrevende stad in de voorhoede van mode, design en activisme - en waar altijd wel iets is om je mee bezig te houden. Patta is bijvoorbeeld een van de langdurige samenwerkingspartners van The Black Archives. ‘We doen verschillend werk, maar delen dezelfde waarden en visies,’ vertelt Mitchell. ‘Na het Black Lives Matter-protest op de Dam in 2020 maakten een paar merken (Patta, Filling Pieces, The New Originals, SMIB, Hosselaer) een T-shirt waarvan de opbrengst werd gedoneerd aan de archieven en andere organisaties. Dit toont hoe The Black Archives samenwerkt, andere lokale organisaties steunt en andersom weer door hen wordt gesteund. Waar anders vind je zoveel fantastische initiatieven van zwarte en andere gemeenschappen? Dat is iets waar ik trots op ben.’ 

Door voortdurende samenwerking streeft Mitchell naar een toegankelijke geschiedenis en een beter Amsterdam voor zwarte mensen, met de archieven als bron van vernieuwing en begrip voor verborgen geschiedenissen.