Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Janette Beckman

Expo's en tentoonstellingen in mei

De nieuwste exposities en tentoonstellingen in Amsterdamse musea, galeries en andere culturele instellingen die je in mei niet mag missen.

Duo

STRAAT graffiti street art Museum
Afbeelding van Mirte Vreemann

Duo. Beyond Two Visions: A Spanish Dutch Creative Collaboration in STRAAT Museum presenteert 10 nieuwe muurschilderingen (van ieder 5x3,5 meter) over de lange culturele geschiedenis van Spanje en Nederland. De straatkunstenaars, 5 uit Spanje en 5 uit Nederland, werken in duo’s samen. Op hun eigen unieke manier creëren ze een werk gebaseerd op een van de 5 culturele thema’s: artistiek, erfgoed, historische ontwikkelingen, bouwkundige stromingen, en visie op de toekomst en natuurlijke landschappen.

Chad in Amsterdam

Chad Bilyeu, schrijver, artdirector en fotograaf, kwam 14 jaar geleden naar Amsterdam voor een studie American Studies. Hij begon zijn observaties en avonturen vast te leggen in een reeks stripverhalen. De verhalen zijn grappig, maar ook authentiek. Ze geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor. De tentoonstelling in het Grachtenmuseum presenteert een groot deel van zijn werk.

Amsterdamse Architectuurprijs

Museumnacht Amsterdam 2018 - ARCAM architecture centre by night
Afbeelding van Oscar Aukes

De Amsterdamse Architectuurprijs 2024 werd in april uitgereikt en in de tentoonstelling licht Arcam alle 10 nominaties uit, met fotografie en voelobjecten. Maak kennis met de projecten die kans maakten op de titel ‘beste gebouw van Amsterdam’ en met de winnaars van de vakprijs en de publieksprijs.

M'a wak un rosea, m’a skucha un lus

CBK zuidoost presenteert De Mix Nederland: M'a wak un rosea, m’a skucha un lus werk van Kevin Osepa en Hannes Wallrafen, met Curaçaose identiteit en geluid als thema, gesteund door Amsterdamse organisaties. Deze duo-tentoonstelling vindt plaats voor station Bijlmer ArenA en in CBK Zuidoost. De tentoonstelling is toegankelijk voor mensen met een visuele beperking door middel van een Guide ID begeleiding in de tentoonstelling bij CBK Zuidoost en er is een reliëf 2,5D print van Daphne Wagenman naar een foto van Kevin Osepa om deze foto te kunnen voelen.

Grofweg Bruut

In Grofweg Bruut gaan 8 kunstenaars aan de slag met de architectuurstroming Brutalisme. Het Brutalisme is ontstaan in de jaren ’50 vanuit het modernisme en gebruikt vooral rauwe en geometrische vormen. De één houdt ervan, de ander vindt het geen kunst, maar in Amsterdam heeft het duidelijk zijn sporen nagelaten en maakt de stijl de afgelopen 5 jaar weer een opmars.

Outside the Soup

Outside the Soup, door Afra Eisma en Hend Samir, toont kunst als schepper van nieuwe wereldbeelden via radicale verbeelding, met zorg, solidariteit en vertrouwen als kernthema's. De tentoonstelling omvat diverse internationale kunstenaars en een uitgebreid publieksprogramma.

Rebels

Afbeelding van Janette Beckman

In Foam wordt de Londense punk- en hiphopfotograaf Janette Beckman geëerd, die zich aangetrokken heeft gevoeld tot mensen die wars zijn van regels. Net zoals zijzelf. Haar foto’s van de Londense punkscene en de Amerikaanse hiphopcultuur zijn rauw, niet geënsceneerd en zonder filter. En ze trekt die bovendien door tot de protestbewegingen van onze tijd. Iedereen die Janette Beckman voor haar lens heeft gehad, zegt hetzelfde: ze weet de ziel van de artiest vast te leggen en dat komt vooral omdat ze er zelf bij hoort, bij die rebellen.

Der Kuss muss

De Duitse kunstenaar Volker März is schilder, fotograaf en dichter, maar zijn lievelingsmateriaal is klei. Daarvan maakt hij kleurige mensfiguren die een gemeenschap vormen. Maar als je goed kijkt, is er altijd wel iets vreemds aan de hand: ze worstelen duidelijk met vraagstukken rondom vrijheid en identiteit. Op de eerste en tweede etage van de museumentree komt een grote installatie van zijn figuren en ook in het museum is op verborgen plekken het een en ander te ontdekken. In aansluiting op het werk van Volker März is van collectief No Limits! Art Castle keramiek te zien dat 4 maanden lang ‘aangroeit’. Op 15 september is de tentoonstelling compleet

Déjà Vu

Erik Klein Wolterink doorkruist de stad op zoek naar unieke beelden en de verhalen daarachter. Uit de stadsarchieven kiest hij foto’s die zijn nieuwsgierigheid prikkelen. En gaat dan op onderzoek: hoe ziet die plek er nu uit? Over het Museumplein liep nog niet eens zo lang geleden de kortste snelweg van Nederland. Het Diemerpark, nu een vogelparadijs, was een onvervalste gifbelt. De tweeluiken die zo ontstaan tonen de geschiedenis van de stad. Na bezoek aan de tentoonstelling is je blik veranderd, zeg maar gerust verdiept. Aanvullende fotowedstrijd: maak je eigen déjà vu op basis van een foto uit de beeldbank van het stadsarchief, Er is ruimte gereserveerd voor nieuwe bijdragen.

Rijksmuseumtuinen

Afbeelding van Claire Dorn

Deze zomer kunnen we minimalistische rustmomenten beleven tussen de objecten van Ufan Lee in de beeldentuin van het Rijks – sowieso een oase in de drukke binnenstad. De Koreaanse Lee, behalve beeldhouwer ook schilder, dichter en filosoof, is een van de oprichters van de Japanse avant-gardebeweging School der Dingen (Mono-ha), waarbij de kunstenaars ruwe materialen en elementen als steen, water en ijzer gebruiken. Speciaal voor de Rijksmuseumtuinen voert Lee 7 sleutelwerken opnieuw uit, gecombineerd met oudere sculpturen die in Amsterdam een nieuwe context krijgen. Zelf noemt Lee het ‘Kunst der ontmoeting’. Als het woord ‘zen’ niet zo misbruikt was…

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

400 jaar geleden arriveerden de eerste Nederlandse kolonisten in het gebied dat tegenwoordig New York is. Hun opdracht was om de kolonie Nieuw Nederland te stichten. Het Amsterdam Museum maakte samen met Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape, oorspronkelijke bewoners van dit gebied in de Verenigde Staten, deze tentoonstelling over de gedeelde geschiedenis.

I challenge you to love me

De tentoonstelling I challenge you to love me toont een overzicht van het werk van de fotografe en kunstenares Diana Blok. Blok werd geboren in Montevideo, Uruguay, en woonde in Colombia en Guatemala. Ze studeerde sociologie in Mexico City. In 1974 emigreerde ze naar Amsterdam en ontwikkelde zich tot een zeer succesvolle fotografe en kunstenares. Met haar werk onderzoekt Diana onderwerpen als identiteit, gender, seksuele diversiteit en cultuur.