Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van ShanineRoosingh

Te voet, per fiets of met de boot: gratis routes door de recreatiegebieden rond Amsterdam

Je hoeft niet ver de stad uit om in de groene natuur van Nederland te zijn. Amsterdam is namelijk omringd door recreatiegebieden die je uitnodigen om een bezoekje te brengen. Dus strik je veters, pak een fiets of spring in een boot en volg deze leuke gratis routes om het meeste uit je tocht te halen.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

In samenwerking met Recreatie Noord-Holland.

Spaarnwoude Park 

Tussen de steden Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam vind je Spaarnwoude Park. Een natuurrijk ‘stadspark’, vol leven en tegelijkertijd een oase van rust. Midden in de natuur, tussen de ruisende bomen en de weidse polders, hoef je niets maar kan je van alles.

De Romeinenroute

Het Romeinse leger neemt je mee op pad door het Oer-IJ, onder leiding van soldaat Bato. Tijdens deze wandelroute volg je het verhaal van zijn legioen en ontdek je wat er door de Romeinen is opgebouwd en achtergelaten. Deze speelse route en verhaallijn tovert de wandeling om in een avontuur voor jong en oud.

  • Startpunt: Heuvelweg 6-8 (SnowWorld), Velsen | lange route: 5,1 km, korte route: 3,8 km | meer informatie

De E-bike route: Langs de Oevers van het Oer-IJ

Download het routeboekje, kies voor Traject 4 en volg de oude bedding van het Oer-IJ in Spaarnwoude Park. Bekijk de 'stompe toren' van Spaarnwoude, fiets over historische dijken en leer alles over onze bijzondere relatie met het water. Dit traject van de route eindigt bij het Centraal Station. Nog niet uitgekeken? Geen zorgen, in het routeboekje vind je nog 4 andere trajecten om het Oer-IJ gebied verder te verkennen.

  • Traject 4 | Startpunt: Pontplein, Velsen Zuid | route: 34 km | meer informatie

Groengebied Amstelland

Groengebied Amstelland is een aaneenschakeling van recreatiegebieden met bossen, meren, rivieren en polders. Het loopt van het Diemerbos tot aan de Amstelveense Middelpolder en van de Duivendrechtsepolder tot het zuidelijke puntje van polder de Ronde Hoep. Wandel- en fietsroutes gaan door indrukwekkende natuur waarbij je kennis maakt met het interessante verleden.

Wandelroute op de grens van stad en land

In en om het historische dorp Ouderkerk aan de Amstel zijn vele verhalen en mooie pareltjes verborgen. Ontdek via deze afwisselende wandeling met routeboekje de Joodse begraafplaats Beth Haim, historische buitenplaatsen langs de Amstel en de impact van de vroegere turfwinning op het huidige landschap. Stop onderweg voor een drankje bij strandpaviljoen A/d Plas.

  • Startpunt: Kerkstraat 28, Ouderkerk aan de Amstel | route: 9,7 km | meer informatie

Fietsroute: de pareltjes van Groengebied Amstelland

Deze prachtige route laat je in een dag zien wat deze groene oase onder Amsterdam je allemaal biedt. Het routeboekje vertelt je alle verhalen. Fiets vanaf het Diemerbos een ronde door het hele gebied en geniet van vergezichten, molens, watervogels en kleine slootjes met wuivende rietkragen. Neem na afloop een hapje of drankje bij House of Bird. Let op: deze route kun je alleen van april tot eind september fietsen. Dan vaart het pontje over de Amstel.

  • Startpunt: Parkeerplaats Diemerbos, Diemen | route: ongeveer 40 km | meer informatie

Twiske-Waterland

Ten noorden van de stad kom je helemaal tot rust in recreatiegebied Het Twiske en de dorpjes en natuur van Waterland. De naam zegt het eigenlijk al, hier is enorm veel water te vinden waar je in kunt duiken, op kunt surfen of juist zeilen. Voor de kinderen is er een avonturenspeelplaats, en om tot rust te komen kijk je je ogen uit op de oneindig groene velden en grazende koeien. Haal het meeste uit je tocht door de volgende routes te volgen.

Wandelroute: spot de Schotse Hooglanders

De Honderd Morgenroute neemt je mee op pad door de natuurgebieden De Belt en De Blokken. Wandel langs de Stootsersplas om watervogels te spotten en houd je ogen open voor de indrukwekkende Schotse Hooglanders die hier te vinden zijn. Een uitgelezen moment om je verrekijker weer uit het stof te halen!

Fietsroute door het moderne boerenleven

Stap op je fiets vanaf Station Amsterdam-Noord en ga van het stadsleven naar het boerenleven. Je komt langs vele groene weilanden en wateren en als je om je heen kijkt zie je de hardwerkende boeren op het land. Neem een fietstas mee want onderweg kom je diverse streekproducten en boerderijwinkels tegen om wat lekkers uit de regio mee naar huis te nemen.

Sloepenroute

In een gebied zoals Waterland, moét je het water wel op. Met een sloepennetwerk van meer dan 300 kilometer kun je eindeloos varen in deze regio. Plan daarom zelf jouw route en gewenste startpunt, bijvoorbeeld vanuit Amsterdam richting Broek in Waterland of juist vanuit Purmerend naar Het Wormer- en Jisperveld. Ben je geen planner? Dan kun je ook de speciale Zaanse sloepenroute volgen richting de Zaanse Schans en verwen je jezelf met een ontspannen dagje uit.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.