Ik kwam, ik zag en ging ten onder – bezoek de eerste tentoonstelling in H’ART Museum
De eerste tentoonstelling in H’ART Museum gaat over een van de invloedrijkste mannen ooit, Julius Caesar. Elk keizer draagt zijn naam, onze zomermaand juli heet ook naar hem. Eeuwenlang werd hij bewonderd om zijn succesvolle veldtochten en zijn politieke handigheid. Ik kwam, ik zag en overwon was het toch altijd? Maar tegenwoordig kijken we anders tegen zulke mannen aan. Gaat Caesar van zijn voetstuk vallen? Deze 5 onderwerpen komen terug in de tentoonstelling.
In samenwerking met H'ART Museum
De mythische held
Caesar kreeg toen hij leefde een heldenstatus, en dat blijft zo. Hij is vereeuwigd door Dante en vooral Shakespeare die een hele tragedie aan hem wijdt. En wie kent hem niet als de lichtgeraakte keizer in de strips van de Galliërs Asterix en Obelix?
Op een aantal bustes kun je zien hoe Caesar er ongeveer moet hebben uitgezien. Een beetje kalend, iets dat hij probeerde te verbergen door zijn haar naar voren te kammen. Een 3D constructie, met breed voorhoofd en een licht gebogen neus, brengt hem nog dichterbij.
Cleopatra
Caesar ontmoet de 20-jarige Cleopatra terwijl ze met haar broer Ptolemaeus, tevens haar echtgenoot, om de troon vecht. Hun affaire is voornamelijk strategisch maar Caesar blijft wel érg lang in Egypte en Cleopatra claimt dat haar zoon een kind van Caesar is. Een machtige vrouw, die Cleopatra, maar hoe zag ze eruit? Waarschijnlijk vrij gewoontjes, wat ruimte geeft aan een heel diverse invulling.
Elizabeth Taylor maakt haar tot een stijlicoon, en de laatste Netflix-serie bekijkt haar vanuit Afrikaans perspectief. Geniet vooral van de filmcompilatie.
Het rijke Rome
In juli 46 v.C. viert Caesar zijn overwinningen. In Rome natuurlijk. De burgeroorlog is voorbij en zijn veldtochten succesvol afgerond. Heel Rome viert feest. Op een kleurig mozaïek zien we een vrolijk Romeins banket. Overal verrijzen luxe villa’s en in tempels worden de buitgemaakte schatten aan het volk getoond. Zelfs is er een tijdje spraak van inflatie omdat Caesar zoveel goud heeft meegesleept dat het minder waard wordt. Caesar geeft zijn reputatie een extra boost door te beweren dat zijn familie van de godin Venus afstamt. Daarmee is hij zelf ook goddelijk.
Het grote beeld van de wolvin die Romulus en Remus, de stichters van Rome zoogt, zegt ook iets over het belang van afstamming.
Caesar in Nederland?
Het is niet zeker maar in zijn oorlogsverslag De Bello Gallico beschrijft Caesar wel een heel herkenbaar landschap. Waarschijnlijk hebben zijn troepen slag geleverd in het gebied van Maas en Waal, waar veel menselijke botresten en Romeinse wapens zijn gevonden. Zeker is dat Caesar trots is op het veroveren en uitmoorden van de Germaanse volkeren, voor hem ‘barbaren’ bij uitstek. Tegenwoordig valt het woord genocide.
Naast Romeinse zwaarden en speren zie je op een reliëf het wegvoeren van geketende, tot slaaf gemaakte gevangenen.
Ondergang
Zijn vrouw had hem nog zó gewaarschuwd: ga vandaag niet naar de Senaat, ik heb een akelige droom gehad. Calpurnia voelde de stemming goed aan. Haar echtgenoot was te machtig geworden en macht betekent vijanden. Maar Caesar ging toch naar zijn werk waar hij door verscheidene senatoren werd aangevallen. Na 23 dolksteken ging hij ten onder. Een van zijn laatste beelden is dat van zijn vriend Brutus die met een dolk zwaait... Ook jij Brutus?
In een kamervullende animatie zie je hoe dit drama zich heeft afgespeeld.
16 september 2023 t/m 20 mei 2024 | Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder | H'ART Museum