Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Pavlov Publiceert
Afbeelding van Floor Godefroy

Verruim je blik bij de musea van ARTIS

Rennen van hot naar her, alledaagse verplichtingen, emoties en beslissingen nemen. In de hectiek van het dagelijks leven ligt de focus vaak op onze eigen bubbel en lijkt de rest van de wereld heel ver weg. Maar je bent op elk moment van de dag verbonden met de natuur en je omgeving. Tijd om in te zoomen op je omgeving bij het ARTIS-Groote Museum en ARTIS-Micropia.

Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.

In samenwerking met ARTIS

We haasten wat af in ons moderne leven: na werk of studie snel naar de supermarkt, door naar vrienden en familie, fietsklasjes, sociale verplichtingen, runnen een huishouden of gezin – en die kinderen moeten óók weer naar school, sport, muziekles, vriendjes. In al die drukte vergeten we weleens dat we onderdeel zijn van een groter verhaal. Een wereld die overal om ons heen is, maar die juist vaak voelt als ver weg. Het Groote Museum wil daar verandering in brengen: daar ontdek je dat jouw rol op deze planeet juist heel significant is. In het nabijgelegen Micropia wordt juist ingezoomd op het kleine, het onzichtbare leven: microben. 2 verschillende musea van ARTIS, maar beide doen hetzelfde: je laten voelen dat je deel uitmaakt van een geheel en dat alles samenhangt.

ARTIS leeft

ARTIS draait om alles dat leeft, van insecten en roofdieren tot bloemen en bomen. Maar als we praten over alles dat leeft, dan hebben we het óók over de kleinste microben en wijzelf, als mensen. Tijd om dieper in te gaan op al het leven en alles dat daarbij hoort bij het Groote Museum en Micropia. Waar je in het dierenpark vooral je ogen uitkijkt bij de wonderen van de natuur die je kent, kun je bij Groote Museum en Micropia op speelse en interactieve wijze op ontdekkingstocht gaan naar het onbekende. Prikkel naast je zintuigen ook je brein, terwijl je de natuur verkent. Breng een bezoekje aan het Groote Museum, dat vorig jaar na 75 jaar zijn deuren weer opende, en loop dan door naar Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld.

Zoom uit

Hoe ben je ontstaan? Wat is je rol hier op aarde? Hoe zal de wereld zich verder ontwikkelen? Bij binnenkomst in het Groote Museum staat een beeld met een groot vraagteken – bij het verlaten van het museum zul je begrijpen waarom. In dit interactieve museum ontdek je de gelijkenissen tussen al het leven. Denk mee over ethische vraagstukken en vragen als ‘wat gaan onze kleinkinderen eten?’, vergelijk je bloedsomloop met een sapstroom en prikkel je zintuigen met geuren, geluiden en beweging. Zoveel verschillen we niet met andere dieren en planten…

Zoom in

Nu je de wereld buiten jezelf hebt ontdekt is het tijd om héél goed in te zoomen. In 2014 opende Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld. Een plek ter ere van de allerkleinste en meest ‘onzichtbare’ vorm van leven: schimmels, bacteriën, algen, gisten en andere microben. Kijk door een van de microscopen om de ‘onzichtbare wereld’ te kunnen zien. Ontdek hoeveel bacteriën en schimmels er op een afstandsbediening zitten, bereken via de kiss-o-meter hoeveel bacteriën er bij een zoen worden uitgewisseld en luister naar de laboranten die meer vertellen over hun werk en de microben die zij verzorgen. En extra leuk: tijdens de herfstvakantie (t/m 31 oktober) is er een Kleurenroute, waarbij je leert hoe microben kleuren gebruiken voor communicatie, competitie en voeding. Alleen als je heel ver inzoomt, zie je hoe de wereld van microben onlosmakelijk verbonden is met ons dagelijks leven.

Voor jong en oud

Gebruik je handen, neus, ogen en oren in de musea van ARTIS. Er zijn cursussen, lezingen en collegedagen. Alles voor de nieuwsgierige geest, of die nu jong of oud is. Zoom in, zoom uit, en verruim je blik bij Micropia en het Groote Museum.

  • ARTIS-Micropia | Plantage Kerklaan 38-40 | vanaf 8 jaar | meer informatie
  • ARTIS-Groote Museum | Plantage Middenlaan 41 | vanaf 8 jaar | meer informatie
Nathalie van den Berg
Redacteur. Gaat alle stadsdelen in Amsterdam af, en altijd op zoek naar gezelligheid en de leukste cafeetjes.