Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Etsworkshop Museum Rembrandthuis
Afbeelding van Kirsten van Santen

5 redenen om Museum Rembrandthuis te bezoeken

18 maart opende het vernieuwde Museum Rembrandthuis na een maandenlange verbouwing. In deze nieuwe opzet krijgt de beroemde kunstenaar nóg meer ruimte, en dat verdient hij. Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom je Museum Rembrandthuis (weer) moet bezoeken.

Het Rembrandthuis is groter

Etszolder van Museum Rembrandthuis
Afbeelding van Museum Rembrandthuis

Bijna 5 maanden waren de deuren gesloten, maar dan heb je ook wat: Museum Rembrandthuis is gegroeid met maar liefst 30%. Niet dat er na 423 jaar nieuw werk is ontdekt, maar doordat er 5 nieuwe museale ruimtes zijn bijgekomen waar nóg dieper wordt ingezoomd op de grootmeester Rembrandt.

Dichter bij Rembrandt kom je niet

Proloogruimte Museum Rembrandthuis
Afbeelding van Museum Rembrandthuis

Veel schilderijen van Rembrandt ken je misschien wel. Denk bijvoorbeeld aan De Nachtwacht of De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Maar wat weet je eigenlijk over Rembrandt zelf? Door die 5 nieuwe museale ruimtes is er meer ruimte om het verhaal van Rembrandt te vertellen. Met behulp van een nieuwe multimediatour komen zijn oude woonhuis en de 17e-eeuw tot leven. Je volgt Rembrandt als hij zijn intrek neemt in het deftige pand en je ziet zijn status als opkomend society-kunstenaar groeien, helemaal tot aan de tijd dat hij moet vertrekken wegens een opstapeling van schulden.

Leer alles over de etstechniek van Rembrandt

Etsworkshop Museum Rembrandthuis
Afbeelding van Kirsten van Santen

Op de nieuwe etszolder lijkt het net alsof je over de schouder van de meester mee kijkt. Hier zie je onder andere hoe het etsen in z’n werk gaat, en hoe geniaal Rembrandt was erin. In het atelier, de plek waar hij zijn meesterwerken schilderde, zie je hoe hij zijn verf maakte – hoewel: waarschijnlijk had hij zijn leerlingen voor dat soort tijdrovende klussen. 

74 tekeningen zijn voor het eerst in Europa te zien

Museum Het Rembrandthuis
Afbeelding van Museum Rembrandthuis

Voor het eerst kun je in de tentoonstelling Tekenkunst de 74 tekeningen van Rembrandt en zijn collega’s zien op de plek waar ze zijn gemaakt. Volg de tekenlijnen en je kunt precies de hand van de meester volgen. De tentoonstelling van een privécollectie The Peck Collection van het Ackland Art museum in de Verenigde Staten is in 7 delen opgedeeld, de hoofdstukken samen geven antwoord op de vraag: waarom maakte een 17e-eeuwse kunstenaar tekeningen?

Titus is thuis

Schilderij Titus Museum Rembrandthuis
Afbeelding van Museum Rembrandthuis

Tot slot: Titus is thuis! Rembrandt schilderde in 1655 in het atelier naast zijn huis een portret van zijn zoon. Extra bijzonder dus dat het nu, na 400 jaar, terug is op dezelfde plek. Het portret is in bruikleen van Boijmans Van Beuningen, je hebt tot 4 juni om Titus aan de lezenaar te bewonderen. Om het extra bijzonder te maken, hangt hij alleen in de zaal en op ooghoogte, alsof de 14-jarige jongen recht tegenover je zit. Extra aanrader: met 3 audiotours kun je het werk op 3 verschillende manieren bekijken en ervaren.

Vanaf 18 maart | Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4 | koop kaarten