Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Kunstwerken die je niet mag missen tijdens Amsterdam Light Festival

Van 1 december 2022 tot en met 22 januari 2023 verandert Amsterdam weer in een sprookje. Met 20 oplichtende kunstwerken verspreid over de oostelijke kant van de grachtengordel, laat het Amsterdam Light Festival je een wereld van verbeeldingskracht binnengaan.

Thema

In de 11e editie neemt Amsterdam Light Festival je aan de hand van het thema Imagine Beyond mee naar een andere wereld: eentje die in beweging is, waar niets meer vanzelfsprekend lijkt en de toekomst onbegrensd is. Praten we met lampen? Hebben we alleen nog virtuele bruggen? Stroomt het water omhoog? Het festival geeft een kijkje in de verbeelding langs 20 werken van nationale- en internationale kunstenaars.

Kunstwerk Light Gate

Deze monumentale 11 meter hoge lichtpoort is het eerste kunstwerk van de route. Het werk van de Amerikaanse architect en beeldend kunstenaar Edwin Baruch is gemaakt van verlicht metaalgaas.

Kunstwerk Bloomlight

Dit kunstwerk van VOUW bestaat uit 5 gigantische straatlantaarns die oplichten en reageren op voorbijvarende wandelaars en boten. De Amsterdamse creatie buigt zich naar de eerste persoon die het detecteert, terwijl de bovenkant van de lantaarn opengaat en een straal van zacht licht ontvouwt. Een interactie die technologie gebruikt om mensen samen te brengen.

Kunstwerk Spin me a Yarn

En dan is er Spin me a Yarn, een gigantische bol wol die over het water drijft. De ongewoon grote schaal dwingt je om dit werk van Studio Vertigo op een heel andere manier te bekijken, waarbij de betekenis van onze relatie tot gewone objecten en onze omgeving verandert.

Over Amsterdam Light Festival

De lichten branden dagelijks van 17:00 tot 23:00 (op oudejaarsavond tot 20:00). Je kunt de kunstwerken zowel vanaf het water als vanaf het land bewonderen. De route is ongeveer 6,5 kilometer lang. Tickets zijn online of in de I amsterdam Store te koop. Er zijn tickets voor een rondvaartboot met audiotour, een rondvaartboot waarbij de schipper je alle verhalen vertelt, een digitale kaart en een groepswandeling met gids. Zo kun je het Amsterdam Light Festival op jouw favoriete manier beleven.  

Koop kaarten voor de rondvaart | duur: 75 minuten | prijs: €26,50
Koop een wandelkaart voor op je telefoon | prijs: €7,50

Uit bij Amsterdam Light Festival

In 2021 maakten wij in alle vroegte een vaartocht langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. Kunstenaars Krijn de Koning en Peter Vink gingen met ons mee om hun eigen kunstwerken voor het eerst vanaf het water tijdens deze editie te bekijken. Benieuwd hoe dat eraan toe ging? Bekijk dan snel deze video!

Video thumbnail