Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Humberto Tan

De nieuwe tentoonstelling in het ARTIS-Groote Museum: door de ogen van Humberto Tan

Het ARTIS-Groote Museum verbindt mens en natuur, en deze zomer mag Humberto Tan daar zijn draai aan geven. Als gastcurator van de zomertentoonstelling koos hij speciale voorwerpen uit het depot van ARTIS die mens en natuur verbinden én die passen bij zijn eigen werk als natuurfotograaf.

In samenwerking met ARTIS-Groote Museum

De selectie van Humberto Tan

Afbeelding van Marjolijn Scholten

Natura Artis Magistra, zoals ARTIS volledig heet, had al vanaf de oprichting in 1838 naast de dieren in het park ook een grote niet-levende collectie van opgezette dieren, geraamtes, geconserveerde planten en van alles op sterk water. Dat depot, nog gedeeltelijk in ARTIS ondergebracht, was de schatkist van radio- en televisiepresentator en sportjournalist Humberto Tan, die voor de zomertentoonstelling in het Groote Museum een persoonlijke keuze mocht maken tussen deze ijverig verzamelde natuurhistorische overdaad.  

Tussen mens en natuur

Afbeelding van Maarten van der Wal

In het Groote Museum voel je de aandacht voor dier en mens overal. In deze vorm bestaat het museum nu 2 jaar. Het hoofddoel van het Groote Museum is het verbinden van mens en natuur. Je kunt er op een persoonlijke expeditie langs allerlei interactieve installaties. Je ziet de overeenkomst die wij hebben met andere dieren, planten en zelfs microben. Onvermijdelijk ga je jezelf vragen stellen en dat is ook de bedoeling: in het hart van het museum staat een enorm vraagteken. Deze zomer helpt Humberto Tan je om die vragen te stellen, en ze misschien te beantwoorden. 

Het depot in

Afbeelding van Humberto Tan

Het is voor het eerst dat ARTIS een gastcurator uitnodigt om een eigen tentoonstelling te maken. De keuze viel op Humberto Tan vanwege zijn grote liefde voor de natuur; hij is naast allerlei andere dingen ook natuurfotograaf en vogelaar. Zijn vogelfoto’s combineert hij nu met zijn vondsten uit het depot. Hoofd Groote Museum Karlien Pijnenborg begeleidde hem hierbij. ‘Toen ik hier zelf voor het eerst kwam werd ik heel erg door bepaalde dingen aangetrokken en ik merkte dat het bij Humberto net zo was. Ook zijn hart ging meteen uit naar speciale voorwerpen. Omdat hij vogelfoto’s exposeert, heeft hij een paar felgekleurde ara’s uitgezocht die heel mooi combineren met zijn eigen werk.’  

Dieren uit Zuid-Amerika

De focus van de expositie ligt op dieren uit Zuid-Amerika, met een lichte nadruk op Suriname. ‘De regenwouden van de Amazone zijn de longen van ons bestaan. En Suriname is met 93% bebossing het meest beboste land van de wereld,’ zegt Humberto. Leerzame informatie van deze beminnelijke gastcurator, wiens oog ook viel op een opgezette brilkaaiman, het geheimzinnige negenbandgordeldier en geprepareerde morpho-vlinders waarvan de vleugels van buiten onaanzienlijk bruin zijn, maar van binnen stralend blauw. Die heeft hij ook in het echt gezien in Zuid-Amerika.  

Natuur in eigen land

Afbeelding van Humberto Tan

In de Oostzaal geeft Humberto zijn perspectief op Nederland, want ook dichtbij huis vind je mooie werelden vol schitterende natuur, vindt hij. ‘Zijn natuurbeleving is heel oprecht en aanstekelijk’, zegt Karlien. ‘Hij heeft mooie opnames gemaakt op de Veluwe, maar ook in het Amsterdamse Bos. Voor Nederland koos hij uit het depot een klein opgezet mereltje.’  

Een nieuwe blik

Afbeelding van Marjolijn Scholten

Humberto vertelt op een video hoe het voor hem was om in dat eerbiedwaardige depot rond te lopen. Best een ervaring, want sinds 1855 stond die hele bovenverdieping vol met vitrines en kasten vol opgezette dieren en geraamtes, gerangschikt volgens de toen geldende regels van de biologie waarin de mens boven alles stond. Het nieuwe museum wil juist dat we met een nieuwe blik kijken naar de natuur waarvan we een onlosmakelijk onderdeel zijn. En die andere ogen, van Humberto en van onszelf, hebben we hard nodig.   

  • 5 juli t/m 29 september | ARTIS-Groote Museum