Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Verboden theater uit Rusland

Juni is de maand van solidariteit met Russische politieke gevangenen. Daarom leest De Balie het bekroonde en controversiële toneelstuk ‘Finist de prachtvalk’, waarvan de makers sinds vorig jaar gevangen zitten. Zij werden beschuldigd van het verheerlijken van de Islamitische Staat en het goedpraten van terrorisme, omdat hun toneelstuk de perspectieven van Russische IS-vrouwen laat zien. Vanmiddag is deze voorstelling in de nieuwe Nederlandse vertaling van Nina Targan Mouravi en volgt er een nagesprek.

Verboden theater uit Rusland

Data
zo 23 jun14:00 - 16:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
Toon in Google Maps

Theaterstuk Finist de prachtvalk 

In hun bekroonde voorstelling combineren regisseuse Zhenya Berkovich en scenarioschrijver Svetlana Petriichuks de verhalen van honderden echte Russische IS-bruiden met een klassiek Russisch sprookje. Het vertelt over vrouwen die zich tot de Islam bekeerden, lange afstandsrelaties begonnen met geradicaliseerde moslims en naar Syrië afreisden. Deze IS-bruiden werden bij hun terugkeer naar Rusland veroordeeld en gevangengezet voor terrorisme. 

Drie jaar na de première, nadat de makers zich hadden uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne, werden Berkovich en Petriichuks gearresteerd om de inhoud van hun stuk. Er is zeven jaar cel tegen hen geëist. 

Programma

Vanmiddag leest de Balie deze voorstelling in de nieuwe Nederlandse vertaling van Nina Targan Mouravi. Na het toneelstuk is er een gesprek over de rol van radicale Islam in Rusland. De middag wordt afgesloten door het muziekstuk 'De Profundis', gebaseerd op de tekst van Oscar Wilde. Via deze weg vragen concertpianist Maria Nemtsova en saxofonist Polina Nazaykinskaya aandacht voor de voortdurende gevangenschap van de makers van dit toneelstuk. 

Verboden theater uit Rusland

Data
zo 23 jun14:00 - 16:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
Toon in Google Maps