Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Theater Kwast - De Sint-Nikolaasavond

Op vrijdagavond 1 december 2023 brengt Theater Kwast in het sfeervolle Torpedo theater eenmalig de 19e-eeuwse Sinterklaasvertelling van de dichter Génestet (1829-1861) tot leven. Een vergeten romantische klassieker voor ongelovigen om helemaal mee in de Sinterklaasstemming te komen.

Theater Kwast - De Sint-Nikolaasavond

Data
vr 1 dec20:15 - 22:00
Locatie
Torpedo Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33
1012HM Amsterdam
Volg ons

De Sint-Nikolaasavond

Een Amsterdamsche vertelling

Het is Sint-Nikolaasavond 1849. In een Amsterdamse grachtenpand vindt een onvervalste pakjesavond plaats, maar de dochter des huizes is diep ongelukkig, terwijl haar vader zich vooral druk maakt over het voorkomen van de familie. Onder de schijn van de Sinterklaasviering besluit de vrouw des huizes orde op zaken te stellen.

In zijn Amsterdamsche vertelling fileerde de razend populaire 19e-eeuwse dichter Peter de Génestet(1829-1861) de zelfgenoegzaamheid van de rijke ingeslapen elite en schotelt hij het publiek onderwijl een hartverwarmende romance voor. Een echte klassieker voor de Sinterklaasperiode, ontstaan in een tijd waarin het sinterklaasfeest zijn vertrouwde vorm kreeg met pepernoten, gedichten, liedjes, stoute kinderen en een angstaanjagende Sint, zonder knecht dat wel, want de Goedheiligman verscheen nog zonder gevolg.

De jonggestorven Amsterdamse dichter Génestet was tijdens zijn korte leven beroemd om zijn levendige voordrachten. Een genre dat hij vooral uit plezier en plagerigheid beoefende. Het weerhield hem er lang van deze vertelling in druk uit te laten komen, want eigenlijk was het niet geschreven om in stilte te lezen. Niettemin bleef het na zijn dood op papier één van zijn meeste geliefde werken. Hoog tijd om het ook terug te brengen op het toneel.

Theater Kwast

De specialisten in het opvoeren van Nederlands Renaissance- en baroktheater, maken een eenmalig uitstapje naar de 19e eeuw met deze bijzondere voordracht.

Spel: Imre Besanger

Harp: Mirjam Rietberg

Lokatie: Torpedotheater, Sint Pieterspoortsteeg 33.

Theater Kwast - De Sint-Nikolaasavond

Data
vr 1 dec20:15 - 22:00
Locatie
Torpedo Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33
1012HM Amsterdam
Volg ons