Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Staatsopera van Moldavië - De Barbier van Sevilla

De beroemde aria van De Barbier van Sevilla, Figaro, is misschien wel de bekendste opera-aria die er is. Op 24-jarige leeftijd schreef Rossini deze dolkomische opera, getiteld 'Il Barbiere di Siviglia'. De Barbier is een verhaal vol halve garen en dwaze wendingen. Waar Verdi of Mozart in hun komische opera’s ook altijd een donkere schaduwzijde laten zien, soms zelfs tegen het tragische aan, brengt Rossini de komische opera terug tot haar essentie. Rossini’s beroemde komische opera is te zien in Schouwburg Amstelveen.

Staatsopera van Moldavië - De Barbier van Sevilla

Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps

Uitbundig lachen

De pure vorm die zo ontstaat, laat de humor schaamteloos de boventoon voeren. Maar Rossini was dan ook in eerste plaats een entertainer, een theaterman in hart en nieren en geen filosoof.

De muziek van De Barbier van Sevilla danst en prikkelt en heeft nog niets aan kracht verloren. Met maar een heel klein beetje verbeelding kun je Rossini op de achtergrond horen grinniken, soms zelfs uitbundig lachen. Als muziek na meer dan 200 jaar nog steeds wereldwijd mensen kan boeien en vermaken, dan is dat al een bijzondere kwaliteit op zich.

Het verhaal

De verliefde graaf van Almaviva roept de hulp in van de Barbier van Sevilla (Figaro) om hem in contact te brengen met de mooie Rosina zonder zijn afkomst te verraden en zonder de argwaan te wekken van de oude dokter Bartolo, die ook een oogje op Rosina heeft.

Alle plannetjes van intrigant Figaro lopen in het honderd en uiteindelijk besluiten ze Rosina te schaken. Op de valreep weet Figaro het huwelijk tussen de graaf en Rosina te bezegelen en heeft dokter Bartolo het nakijken.

Het gezelschap

De uitvoering is in handen van de Nationale Opera van Moldavië, een klein land, maar met een indrukwekkende operatraditie. Gesitueerd in het oude centrum van Chisinau heeft het gezelschap een groot repertoire opgebouwd van prachtige, traditioneel vormgegeven operaproducties. De Barbier van Sevilla is daar een mooi voorbeeld van.

Italiaans gezongen met Nederlandse boventiteling.

n.b. Genoemde eindtijd is een indicatie.

Staatsopera van Moldavië - De Barbier van Sevilla

Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps