Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Shostakovich: Art under Authoritarianism

Cultuur kan niet los worden gezien van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, zeker niet in Rusland. Kunstenaars spelen in op politieke ontwikkelingen, terwijl ze tegelijkertijd worden gebruikt, misbruikt en onderdrukt door machthebbers. Hoe werk en maak je kunst in een land dat onderdrukt wordt? In dit programma leidt het Eliot Quartet het gesprek met muziek van Dmitri Sjostakovitsj. Het werk van Sjostakovitsj wordt besproken met Lev Akopian. Het Eliot Quartet sluit de avond af met een concert.

Shostakovich: Art under Authoritarianism

Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

Sjostakovitsj: kunst onder autoritarisme

Dmitri Sjostakovitsj , een van de grootste componisten van de 20e eeuw, leefde tijdens de Sovjettijd en de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij aanvankelijk door de Sovjetregering werd gevierd als een symbool van de Sovjetcultuur, viel hij meerdere keren uit de gratie en kreeg hij te maken met intense druk en censuur van de Sovjetautoriteiten. 1936 markeerde het begin van de Grote Terreur, waarin veel vrienden en familieleden van Sjostakovitsj gevangen werden genomen of vermoord.

Zijn leven en werk tonen de complexe en beladen relatie tussen kunstenaars en politiek gezag in een totalitaire samenleving. Lev Akopian zal ons door zijn werk leiden, het Eliot Quartet zal zijn lezing aangaan door voorbeelden te spelen en de avond wordt afgesloten met een concert.

Shostakovich: Art under Authoritarianism

Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps