Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Science & Cocktails - Vruchtbaarheid: Waarom heeft niemand me dit geleerd?

Science & Cocktails is een serie openbare lezingen door wetenschappers met livemuziek en rokerige, met droogijs gekoelde cocktails in de hand. Dit evenement in Paradiso is Engelstalig en semi-zittend. Bezoek ons voor een speciale Science & Cocktails-editie over het begrijpen van onze voortplantingslichamen en het bevriezen van de vruchtbaarheid, met Joyce Harper en Lucy van de Wiel, die samenvalt met de 40e jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) in Amsterdam.

Science & Cocktails - Vruchtbaarheid: Waarom heeft niemand me dit geleerd?

Data
za 6 jul19:30 - 23:30
Locatie
Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
Toon in Google Maps

Waar gaat het over

Welke rol spelen onze voortplantingssystemen voor ons mentale en fysieke welzijn? Waarom werd de anatomie van de clitoris pas onlangs beschreven? Welke impact hebben levensovergangen zoals de menopauze en andropauze op individuen? Heeft het zin om je eieren in te vriezen? Hoe kunnen we onze (niet) voortplantingslichamen vieren als ze zo vaak worden gepresenteerd als te vruchtbaar of niet vruchtbaar genoeg? Hoe kunnen we navigeren door de nieuwe reproductieve opties die ons ter beschikking worden gesteld? Hoe kunnen we ons voortplantingslichaam in al zijn fasen en complexiteiten vieren?

Dit evenement is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Emergent Phenomena (DIEP) met steun van de Universiteit van Amsterdam. Science & Cocktails Amsterdam wordt gepresenteerd in samenwerking met Paradiso Amsterdam. Voor deze speciale editie werken we samen met Amsterdam UMC, ESHRE Local Organizing Committee en I Amsterdam.

Waarom heeft niemand mij dit geleerd? Uw voortplantingslichaam begrijpen - Joyce Harper

Onze voortplantingssystemen zijn niet louter mechanismen voor voortplanting: ze staan centraal in ons mentale en fysieke welzijn en worden gereguleerd door een complex samenspel van hormonen. Toch blijft ons begrip van dit cruciale aspect van de gezondheid verrassend elementair. Het wordt tijd dat we de complexiteit en nuances van ons voortplantingslichaam belichten, vanaf het begin van de puberteit tot aan onze laatste jaren. De menstruatiecyclus, die het leven van vrouwen ongeveer veertig jaar lang beheerst, is een odyssee van fluctuerende geslachtshormonen die leiden tot ovulatie en menstruatie. Toch behandelt ons onderwijssysteem zelden wat een normale cyclus is of veelvoorkomende aandoeningen zoals endometriose of PCOS.

Seksuele voorlichting richt zich doorgaans op anticonceptie, waardoor er lacunes ontstaan in het begrijpen van vruchtbaarheid, het plannen van een zwangerschap en de achteruitgang van de vruchtbaarheid bij beide geslachten. Nu de mondiale vruchtbaarheidscijfers dalen, zijn deze discussies van cruciaal belang. Naarmate we ouder worden, duiden hormonale veranderingen op de menopauze en andropauze. Welke invloed hebben deze transities op individuen? Het is tijd om onze voortplantingslichamen openlijk te bespreken en te waarderen.

Vruchtbaarheid bevriezen – Lucy van de Wiel

Het ei, de grootste en coolste menselijke cel, vormt de kern van de vrouwelijke vruchtbaarheid. Maar naast een biologische functie heeft deze cel ook een politiek leven gekregen nu eieren na verloop van tijd kunnen worden ingevroren, tussen vrouwen kunnen worden uitgewisseld en over de hele wereld kunnen worden verscheept. Overheden over de hele wereld bepalen wat vrouwen wel en niet kunnen doen met hun eicellen, terwijl een groeiende gefinancialiseerde vruchtbaarheidsindustrie wordt aangedreven door een visie op een toekomst waarin veel meer mensen afhankelijk zijn van technologieën om kinderen te krijgen. In het licht van dit alles worden nieuwe technologieën zoals het invriezen van eieren betekenisvol in de context van oude verhalen over gender, ouder worden en keuzevrijheid.

Als je erbij wilt zijn, check dan deze link voor tickets en meer informatie. Houd er rekening mee dat de eindtijd van dit evenement een indicatie is en op de avond kan veranderen.

Science & Cocktails - Vruchtbaarheid: Waarom heeft niemand me dit geleerd?

Data
za 6 jul19:30 - 23:30
Locatie
Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
Toon in Google Maps