Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Science & Cocktails - The technology that divides us

De technologie die ons verdeelt: maken sociale media ons meer gepolariseerd of zijn wij het probleem? Hoe verergert technologie de polarisatie? Zijn wij de schuld of de machines? Kunnen gegevensexperimenten ons polarisatie in actie laten zien? Doet Big Tech iets aan polarisatie online? Kunnen wij er iets aan doen? Kan AI hierbij een middel ten goede zijn, of zal het de zaken verergeren?

Science & Cocktails - The technology that divides us

Data
ma 25 sep19:30 - 19:30
Locatie
Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
toon in Google Maps

Sociaal isolement

In een tijdperk van toenemend sociaal isolement behoren platforms als Facebook en Twitter tot de belangrijkste hulpmiddelen die we hebben om elkaar te begrijpen. We gebruiken sociale media als een spiegel om onze plaats in de samenleving te ontcijferen, maar het functioneert meer als een prisma dat onze identiteiten vervormt, statuszoekende extremisten macht geeft en gematigden zo goed als onzichtbaar maakt.

Chris Bail leidt het Polarization Lab aan Duke University en maakt deel uit van een team dat gegevens gebruikt om aan te tonen dat de gangbare perceptie van polarisatie eigenlijk helemaal verkeerd is. In zijn boek Breaking the Social Media Prism: How to Make Our Platforms Less Polarizing bestrijdt Chris veelvoorkomende mythes over echokamers, buitenlandse misinformatiecampagnes en radicaliserende algoritmes, en laat hij zien dat de oplossing voor politiek tribalisme diep in onszelf ligt.

Echokamers

Aan de hand van innovatieve online experimenten en diepte-interviews met sociale mediagebruikers uit het hele politieke spectrum, zal Chris uitleggen waarom het verlaten van onze echokamers ons meer gepolariseerd kan maken, in plaats van minder. Hij neemt ons mee in de hoofden van online extremisten door middel van levendige verhalen die hun leven op de platforms en daarbuiten schetsen - waarbij hij in detail laat zien hoe zij het publieke debat domineren ten koste van de gematigde meerderheid. Waar je ook staat in het spectrum van gebruikersgedrag en politieke opinie, Chris biedt frisse oplossingen om politiek tribalisme van onderop en van bovenaf tegen te gaan. Hij introduceert nieuwe ideeën op basis van gegevensexperimenten die ons kunnen helpen misvattingen te vermijden en betere gesprekken aan te gaan met de andere kant.

Tot slot onderzoekt hij hoe het virtuele publieke plein eruit zou kunnen zien als we een "reset" zouden kunnen uitvoeren en sociale media helemaal opnieuw zouden kunnen ontwerpen door middel van een uniek experiment op een nieuw sociale-mediaplatform dat is gebouwd voor wetenschappelijk onderzoek. Deze lezing geeft data-gedreven aanbevelingen voor het versterken van onze sociale media connecties en laat zien hoe we online polarisatie kunnen bestrijden zonder onze accounts te verwijderen.

Let op: de voertaal van dit evenement is Engels.

Science & Cocktails - The technology that divides us

Data
ma 25 sep19:30 - 19:30
Locatie
Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
toon in Google Maps