Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Schrijven in gevangenschap

Behrouz Boochani en Mohamedou Ould Slahi hebben twee van de meest schrijnende verhalen over gevangenschap in de 21e eeuw geschreven. In dit programma gaan ze eerst in gesprek. Wat betekent het om te schrijven als je in de gevangenis zit? Hoe breng je de verschrikkingen over van het systeem waarin je onverwacht terecht bent gekomen? Ould Slahi en Boochani gaan in op schrijven als getuigenis, als weerstand en als veerkracht. Sluit je aan bij deze lezing in theater de Balie.

Schrijven in gevangenschap

Data
zaterdag 10 juni 2023 om 20:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

Schrijven in gevangenschap

Mohamedou Ould Slahi (1970), geboren in Mauritanië, zat 14 jaar vast in de beruchte gevangenis van Guantánamo Bay. Hij werd er gemarteld, maar er is nooit een aanklacht tegen hem ingediend. In 2015, terwijl Ould Slahi nog opgesloten zat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary. In 2016 werd Ould Slahi vrijgelaten. Zijn verhaal werd bewerkt tot de Hollywoodfilm The Mauritanian.

Toen de Koerdisch-Iraanse dichter en journalist Behrouz Boochani (1983) in 2013 naar Australië probeerde te vluchten, werd hij op zee gevangen genomen en per vliegtuig naar het eiland Manus gebracht. Daar werd hij onrechtmatig opgesloten in het zogenaamde "Australische Guantanamo". In de gevangenis schreef Boochani in het geheim Only the Mountains Are My Friends op een telefoon die de gevangenis werd binnengesmokkeld. Zijn verslag uit eerste hand is gruwelijk maar poëtisch. Boochani heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht: Freedom, Only Freedom: The Prison Writings of Behrouz Boochani. Wil je deze lezing bijwonen, koop nu je kaartje.

Schrijven in gevangenschap

Data
zaterdag 10 juni 2023 om 20:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps