Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

RIGHTABOUTNOW INC.

Kings, het aangrijpende verhaal over de vermoorde Leila. De bejubelde voorstelling van Made in da Shade komt terug. Nu gemaakt door een nieuwe generatie makers van Rightaboutnow inc.

RIGHTABOUTNOW INC.

Locatie
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
toon in Google Maps

Een voorstelling over eerwraak

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Om het leven gebracht. In Kings stappen drie spelers in een boksring om het verhaal uit de doeken te doen van Leila, haar broer en zijn twee beste vrienden. Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Zij wil samen met haar geliefde weggaan om elders een toekomst te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

Schrijvers Djamel Bara en Maarten van Hinte hebben de voorstelling gebaseerd op een incident in een banlieue waarbij een jongen verklaarde zijn beste vriend vermoord te hebben om de eer van zijn zus. Daarnaast lieten Bara en van Hinte zich inspireren door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Mohammed Ali.

Anders dan in 2005 worden alle mannelijke personages in Kings nu gespeeld door vrouwen. Je ziet hoe toxic masculinity eindigt in een moord. Het verhaal heeft de afgelopen 20 jaar aan relevantie gewonnen. De vriendinnen re- en deconstrueren het beeld van mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Onder meer door de MeToo-beweging, de protesten in Iran, eerwraak-incidenten, en het maatschappelijke gesprek in Nederland over intersectionaliteit, is Kings actueler dan ooit. 

RIGHTABOUTNOW INC.

Locatie
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
toon in Google Maps