Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Poetry Slam Vrijburcht, finale seizoen 2023

Tijdens de finale treden acht spoken word-dichters en poetry slammer in het strijdperk om een finaleplaats te verdienen op het NK Poetry Slam in Utrecht. De deelnemers zijn de winnaars van de drie voorrondes. Het publiek stemt.

Poetry Slam Vrijburcht, finale seizoen 2023

Data
zaterdag 24 juni 2023 om 20:30

Wat is een poetryslam?

Een poetryslam is een moderne vorm van voordracht van poëzie. Tijdens een slam wedijveren slammers met elkaar om de gunst van het publiek. In de finale van Poetry Slam Vrijburcht treden acht slammers in het strijdperk die eerder tijdens drie voorrondes in maart, april en mei de besten bleken. Ze strijden om een plaatsje op het NK Poetry Slam in Utrecht.

Slam is een combinatie van een aantal kunstvormen: voordracht, dichtkunst en performance. Bij het slamdichten maakt de dichter gebruik van intonatie, ritme en lichaamstaal. In de regel worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Sommige dichters leggen juist de nadruk op de poëzie en de inhoud van hun teksten, anderen op de manier van voordragen en weer anderen leggen de nadruk op ritmiek, waardoor er meer een brug met hiphop ontstaat.

In samenwerking met het buurttheater Vrijburcht en de vrijwilligers aldaar, organiseerde poëzie-promotor Pieter Stroop van Renen en slammer Sander Ausems een Poetry Slam – met drie voorrondes en een finale. Dat was vorig jaar het eerst in IJburg en trok steeds driemaal een volle zaal.

Poetryslams worden door heel het land georganiseerd. In veel grote steden vinden jaarlijks voorrondes plaats. In Rotterdam bestaat een levendige slam-cultuur. De eerste Poetry Slam Vrijburcht in Amstrdam trok vorig jaar driemaal een volle zaal en haalde daarnaast de radio en de literaire pers. De winnaar, Merlijn Gabel, ging naar het NK.

Opzet

Poetryslams zijn een happening waar met battles op het scherpst van de snede poëtisch gestreden wordt. Het publiek heeft een belangrijke rol.Het publiek stemt steeds wie er naar een volgende ronde gaat. Tijdens de finale, die gespeeld wordt door acht deelnemers, gaan er vier naar de volgende ronde, en blijven er uiteindelijk twee over die een een slot-battle strijden om een plaats op het NK.

 

Poetry Slam Vrijburcht, finale seizoen 2023

Data
zaterdag 24 juni 2023 om 20:30