Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Paradigma - No logo

Het is 25 jaar geleden dat Naomi Kleins boek No logo uitkwam. Haar aanklacht tegen globalisering, massacultuur en uitbuiting werd de bijbel van de antiglobaliseringsbeweging. Ze beschreef hoe merken als McDonalds, Nike, Disney en Coca-Cola de wereld snel overnamen met schadelijke gevolgen voor onze cultuur en het klimaat. De oplossing volgens Klein: kleinschaligheid, zelfbeschikking en rebellie. Haar boek werd een cultureel manifest voor critici van het kapitalisme en het neoliberalisme.

Paradigma - No logo

Data
ma 17 jun20:00 - 21:35
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

Protestbeweging

Tijdens Paradigma gaan ze met Nederlandse denkers in gesprek over No logo. Klein zag hoe we, onder invloed van de grote merken, onszelf steeds meer gingen vercommercialiseren. Die ontwikkeling is door sociale media in een stroomversnelling gekomen. Wat is de invloed van Naomi Klein geweest op het gesprek over neoliberalisme en blijft haar pleidooi 25 jaar na dato nog overeind? En waar zijn de antiglobalisten uit de protestbeweging in de jaren 90 gebleven? 

In de Paradigmareeks selecteren De Groene Amsterdammer en Uitgeverij Athenaeum invloedrijke non-fictie uit de vorige eeuw waar we nu op moeten teruggrijpen. De thema’s die deze schrijvers belichten zijn actueler dan ooit, maar de boeken zijn vaak vergeten of onverkrijgbaar. Daarom geven ze deze boeken opnieuw uit en voorzien ze van een voorwoord van een hedendaagse denker. Eerdere avonden gingen over boeken van Rachel Carson, Edward Saïd, Friedrich Hayek, Michael Young en Elias Canetti.

Paradigma - No logo

Data
ma 17 jun20:00 - 21:35
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps