Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Onze Jordaan - Schouwburg Amstelveen

In het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam maakte Diederik Ebbinge een nieuwe Nederlandse musical over de naoorlogse geschiedenis van de Jordaan, welke op 30 november en 1 december zichtbaar zijn in Schouwburg Amstelveen. Een verhaal vol van humor, emotie, melancholie, teleurstelling en verbittering, maar vooral ook hoop en verzoening! Let op: de eindtijd is een indicatie.

Amsterdam 750

Onze Jordaan - Schouwburg Amstelveen

Data
za 30 nov20:00 - 22:00
zo 1 dec15:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
Toon in Google Maps
Contact

Het verhaal

Het verhaal begint in het jaar 2000. In een Amsterdams bejaardentehuis wordt Greet (Ellen Pieters) klaar gemaakt om in de gezamenlijke koffiekamer haar 80e verjaardag te vieren. Ze vertelt uitgebreid over haar leven in de Jordaan. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is haar man Jopie overleden, haar als alleenstaande moeder van twee kinderen achterlatend. Ze vertelt over de onderlinge saamhorigheid tussen de buurtbewoners, die versterkt wordt door het samenkomen met het koor de Belcanto’s, opgericht door haar Jopie (Richard Spijkers). Dit alles tegen de achtergrond van de Jordaan, de armoede en het verval van de wijk.

Van de plannen van de gemeente in de jaren ‘80 en ‘90 om de oorspronkelijke bouw te vervangen door nieuwbouw en de uittocht van de echte Jordanezen naar Purmerend, Lelystad en Almere. En van de komst van Yuppen en studenten, die de wijk weliswaar hebben gered van nieuwbouw en verval, maar daarmee ook het unieke karakter van de wijk definitief hebben veranderd.

Muzikale ondersteuning door de typische belcanto zangstijl

Het stuk wordt muzikaal ondersteund door de typische belcanto zangstijl, zoals we die kennen van Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. Nummers die de revue passeren, in eigen arrangementen, zijn onder meer De Parelvissers, Bij Ons In De Jordaan, Funiculi, Funicola, Pikketanusie, Het Slavenkoor, Glimlach van een Kind, La Donna è Mobile en Amsterdams Parfum.

Data en tijden

zaterdag 30 november20:00 - 22:00

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen.

Meer informatie
Amsterdam 750

Onze Jordaan - Schouwburg Amstelveen

Data
za 30 nov20:00 - 22:00
zo 1 dec15:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
Toon in Google Maps
Contact