Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Nederlands Dans Theater 2 - Illuminate

Drie jonge choreografen in de schijnwerpers in Schouwburg Amstelveen. 'Illuminate', het eerste NDT 2-programma van seizoen 2023-2024, richt de schijnwerpers Nadav Zelner, Micaela Taylor en Jermaine Spivey. Zij krijgen de kans om ofwel een nieuw werk te creëren, of een bestaand, recent werk uit hun oeuvre nieuw leven in te blazen.

Nederlands Dans Theater 2 - Illuminate

Data
do 30 nov20:00 - 20:00
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps

Nadav Zelner - Bedtime story 

Bedtime story (2021), dat Nadav Zelner te midden van de COVID-19 pandemie maakte, komt terug naar het NDT-toneel. ‘In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons,’ zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: ‘Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe’, schreef NRC.

Micaela Taylor - Nieuwe creatie

Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als ‘atletisch en sierlijk, precies en vloeiend’, en een die ‘zich nestelt in tweedelingen’. Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.

Jermaine Spivey - Codes of Conduct 

Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren voor het Amare-toneel, dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022.

‘Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets’, zegt Spivey. ‘De structuren vragen om nauwkeurigheid, gevoeligheid en reactievermogen. Op deze manier kan het werk gezien worden als een uitwerking van dit gemeenschappelijke proces.’

Nederlands Dans Theater 2 - Illuminate

Data
do 30 nov20:00 - 20:00
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps