Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Masterclass met Joris Luyendijk

In deze masterclass bekijken we het genre van de literaire non-fictie van alle kanten. Journalist en schrijver Joris Luyendijk deelt de lessen van zijn 25-jarig schrijverschap in de Nieuwe Liefde te Amsterdam. Hij behoort tot de meest bekroonde en meest verkochte auteurs van het land, met een gouden pen en een schatkist vol vernuft.

Masterclass met Joris Luyendijk

Locatie
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
toon in Google Maps

Het echt gebeurde, écht goed beschrijven

Of het nu om het bankwezen gaat, om de Haagse politiek, het Egyptische studentenleven, het medialandschap of zichzelf: Luyendijk dompelt zich onder in de wereld die hij onderzoekt, vaak jarenlang. Zo legt hij patronen bloot die hij daarna uitlegt en opschrijft in een taal die buitenstaanders kunnen en willen volgen; hij leert samen met de lezers over het universum dat hij heeft uitgediept.

De grootste vragen van de door hem ontwikkelde masterclass gaan over de positie van de schrijver en de relatie tot de ander. Hoe denk je vooraf na over je eigen positie en hoe je die in zal zetten? Hoe doe je werkelijk open onderzoek, en hoe presenteer je het zodanig dat gewone lezers dóór willen lezen? Literaire non-fictie kan controversieel zijn, vooral wanneer het de gevestigde opvattingen en machtsstructuren uitdaagt. Hoe ga je om met de onvermijdelijke kritiek en sabotage door poortwachters en insiders die vinden dat alleen zij mogen bepalen door wie en hoe er over ‘hun’ veld wordt gedacht en geschreven?

Ben jij een jonge schrijver met een inclusieve blik en ben je je portfolio vorm aan het geven? Wil je je onderzoek- en schrijftechnieken finetunen of experimenteren met andere vormen en ben je het veld als professional aan het navigeren? Meld je aan voor de masterclass met Joris Luyendijk en ontdek meer over de kunst van de feitenliteratuur.

Meld je uiterlijk 31 augustus 2023 aan via het aanmeldformulier. Uit alle aanmeldingen kiezen we maximaal 25 deelnemers. 

Masterclass met Joris Luyendijk

Locatie
De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
1053 WP Amsterdam
toon in Google Maps