Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

LOD Muziektheater - Josse Jnr

Junior probeert een verzameling van teksten uit Josses oeuvre te beleven. De verzameling van teksten volgt de biografie van Josse op een heel subtiele manier, waardoor het publiek moet zoeken en zich moet afvragen van wie de verhalen zijn. Junior reproduceert de teksten van Josse woord voor woord- zo perfect mogelijk. Het is een onhaalbare poging en een marathon voor zijn tong en hersenen. Hij vraagt Josse af en toe om hulp. Wat bedoelt hij met deze woorden? Hoe moet hij dit spelen?

LOD Muziektheater - Josse Jnr

Data
do 12 sep20:00 - 21:25
Locatie
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam
Toon in Google Maps
Contact

Josse Jnr 

Hun twee lichamen staan op gespannen voet met elkaar en in sterk contrast, hoewel ze met hun monden toch hetzelfde proberen te bereiken. Er ontstaat een delicate spanning tussen de migrant die om hulp vraagt aan de witte Europeaan, en de worsteling iemand te willen helpen zonder in het paternalisme te vallen. Soms wordt regisseur Ahilan hierbij ingeschakeld als bemiddelaar.

Hij zit, metaforisch en letterlijk, tussen de twee in. Niet zwart en ook niet wit. Door zijn complexe positie probeert hij beiden te vertalen en wordt zo langzaamaan medeplichtig als performer. Zijn regisseursschap en opzettelijk neutrale positie wordt blootgelegd.

In JOSSE JNR. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Wat kunnen de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, betekenen op een ander lichaam? Hoe kunnen deze teksten en esthetiek - die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd - een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar?

LOD Muziektheater - Josse Jnr

Data
do 12 sep20:00 - 21:25
Locatie
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam
Toon in Google Maps
Contact