Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Theater en podiumkunsten

Lezing Piet van Eeghen

Wat kun je met een verdwaalde brief, een dagboekje, of een half vergaan notulenboek uit de 19e eeuw? Aan de hand van een aantal archiefvondsten vertelt Laura van Hasselt over haar onderzoek naar Piet van Eeghen. Je kunt de lezing bijwonen in het Stadsarchief, Bodeplein, tweede verdieping. Laura van Hasselt heeft deze lezing al eerder gegeven op vrijdag 10 februari. Vanwege de overweldigende belangstelling wordt deze herhaald.

Lezing Piet van Eeghen

Speeldata
vrijdag 31 maart 2023 om 15:00
Locatie
Stadsarchief Amsterdam - De Bazel
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

Piet van Eeghen

Hij legde het Vondelpark aan, nam het initiatief tot sociale woningbouw en bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Christiaan Pieter (Piet) van Eeghen (1816-1889) wilde de wereld verbeteren en dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.

Lezing

Recent promoveerde Laura van Hasselt aan de Universiteit van Amsterdam op de Amsterdamse filantroop Christiaan Pieter (Piet) van Eeghen. Haar boek 'Geld, geloof en goede vrienden. Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam 1816-1889' (Uitgeverij Balans) is sinds 12 januari te koop. Aan de hand van een aantal archiefvondsten vertelt Laura van Hasselt over haar onderzoek naar Piet van Eeghen. Toegang gratis en reserveren niet nodig, kom op tijd want vol = vol.

Archief en tentoonstelling

Het onderzoek van Laura van Hasselt is gebaseerd op het omvangrijke familiearchief van de familie van Eeghen, dat deel is van de collectie van het Stadsarchief. Een aantal persoonlijke stukken van Christiaan Pieter van Eeghen is t/m 16 april te zien in de Schatkamer (gratis toegang). De documenten uit de collectie scheppen een beeld van Van Eeghens belangrijkste initiatieven, en de wereld waarin hij leefde.

Lezing Piet van Eeghen

Speeldata
vrijdag 31 maart 2023 om 15:00
Locatie
Stadsarchief Amsterdam - De Bazel
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam