Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Kenniscafé - Ongelijk (on)gezond

De afgelopen 150 jaar is de levensverwachting van de mens verdubbeld. We leven steeds langer en het aantal gezonde levensjaren neemt toe. Maar dit geldt niet voor iedereen. Racisme, seksisme en sociaaleconomische status hebben invloed op je gezondheid en toegang tot zorg. Je postcode zegt soms meer over je levensverwachting dan je genetische code. Alana Helberg-Proctor (Universiteit van Amsterdam), medisch antropoloog Nienke Slagboom en Irene van Valkengoed (Amsterdam UMC) gaan in gesprek over ongelijkheid in gezondheid.

Kenniscafé - Ongelijk (on)gezond

Data
do 30 mei19:00 - 21:30
Locatie
De Studio (Marineterrein Amsterdam - gebouw 027A)
Kattenburgerstraat 5
1018 JA Amsterdam

Alana Helberg-Proctor

Alana Helberg-Proctor is interdisciplinair sociaal wetenschapper en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, in de Antropologie-programmagroep Health, Care and the Body. In haar werk richt zij zich op diversiteit, etniciteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg en medische wetenschap en beleid. Zo onderzoekt zij onder andere hoe ‘ras’ en etniciteit verschijnen in biomedisch onderzoek, gezondheidsbeleid en gezondheidszorg in Nederland en Europa. Eerder werkte zij als universitair docent aan de Universiteit Maastricht en ontving in 2021 de Marie Curie Sklodowska-beurs.

Nienke Slagboom

Nienke Slagboom is medisch antropoloog en dramatherapeut. Ze onderzoekt gezondheidsongelijkheid en context-sensitieve zorg bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Je kunt bij haar terecht met vragen over intergenerationele overdracht van gestapelde problemen. Op het snijvlak van antropologie en epidemiologie doet zij samen met gezinnen en professionals onderzoek naar syndemische kwetsbaarheid en gemeenschapsveerkracht. Ook werkte Nienke met liefde als behandelaar in de GGZ. Als academicus deed ze onderzoek in Mumbai en Katwijk en alles wat daar tussen ligt.

Extra informatie

Voorafgaand kun je vanaf 19.00 uur de tentoonstelling Living Looonger bezoeken.

De Studio van NEMO is een extra locatie van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam. De programmering is speciaal voor volwassenen.

Donderdagavond in De Studio

Om de week op donderdagavond organiseert NEMO een extra activiteit in De Studio. Speciaal voor volwassenen. De workshops, lezingen en dialogen sluiten aan bij het thema van de tentoonstelling Living Looonger. Lees meer en bekijk het gehele programma.

Kenniscafé - Ongelijk (on)gezond

Data
do 30 mei19:00 - 21:30
Locatie
De Studio (Marineterrein Amsterdam - gebouw 027A)
Kattenburgerstraat 5
1018 JA Amsterdam