Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Julidans - VOICE NOISE

De Vlaamse choreograaf Jan Martens brengt in zijn werk een eerbetoon aan over het hoofd geziene vrouwelijke performers uit de muziek. 6 dansers gaan via hun unieke fysieke expressie de confrontatie aan met opnames waarin de menselijke stem te horen is in allerlei gedaantes: hummend, sussend, krijsend, fluisterend en zingend.

Julidans - VOICE NOISE

Data
ma 8 jul19:30 - 21:05
di 9 jul20:00 - 21:35
Meer data
Locatie
Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
Toon in Google Maps

Vrouwenstemmen

Vooraan op het podium staat een microfoon op een standaard, symbool voor de anonimiteit waartoe veel vrouwen in de muziek zijn veroordeeld. De 6 dansers wisselen elkaar af of gaan in dialoog met een originele muzikale selectie rond ‘vergeten’ vrouwenstemmen uit de afgelopen tachtig jaar muziekgeschiedenis. Solo’s, duetten en grotere groepschoreografieën komen en gaan, soms harmoniserend met de muziek, soms contrasterend daarmee.

Het intieme VOICE NOISE is geïnspireerd op Anne Carsons essay The Gender of Sound, waarin ze de onderdrukking van vrouwenstemmen door de patriarchale cultuur blootlegt. Carson onthult hoe vrouwenstemmen van oudsher tot zwijgen zijn gebracht, vaak beschouwd als hysterisch, onbeheersbaar of simpelweg als storend geluid.

'Uniek en levendig kamerstuk'

VOICE NOISE, door een recensent beschreven als een ‘uniek en levendig kamerstuk’, bevat opnames van verschillende zangeressen, onder wie de Amerikaanse Ruby Elzy en Camille Yarbrough. Ook zijn er recentere ontdekkingen, zoals Maria Rossi van undergroundband Cucina Povera en de experimentele postpunkgroep The Raincoats, opgericht door Ana da Silva en Gina Birch.

Jan Martens verweeft zijn fascinatie voor geometrische patronen met de expressie van de dansers: sensueel, breekbaar, bedwelmend, licht en zacht. Dit brengt dans terug tot de kern, als een ontdekkingstocht naar details en subtiliteiten, waarbij begrippen als gratie en elegantie opnieuw worden onderzocht. Met deze aanpak zet Martens een nieuwe stap in zijn streven naar het vormgeven van een alternatieve canon binnen de westerse cultuur.

Data en tijden

maandag 8 juli19:30 - 21:05
dinsdag 9 juli20:00 - 21:35

Julidans - VOICE NOISE

Data
ma 8 jul19:30 - 21:05
di 9 jul20:00 - 21:35
Meer data
Locatie
Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
Toon in Google Maps