Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Julidans - Fairy Tales - Sabina Bočková & Johana Pocková  - POCKETART

Welk verhaal zou je willen horen voor het slapengaan? In deze coproductie met Julidans brengt het multidisciplinaire collectief POCKETART een ontregelende theaterervaring waarin de representatie van vrouwen wordt uitgedaagd. Wat betekenen sprookjesachtige ‘happy endings’ voor vrouwen in een postmoderne wereld?

Julidans - Fairy Tales - Sabina Bočková & Johana Pocková  - POCKETART

Data
vr 12 jul19:00 - 20:00
za 13 jul20:30 - 21:30
Meer data
Locatie
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
1055 DT Amsterdam
toon in Google Maps

Sprookjesheldinnen

De zo verschrikkelijk voorspelbare verhalen met sprookjesheldinnen, waarin alles goed afloopt, schrééuwen om een alternatief dat rechtdoet aan de huidige complexe en gelaagde wereld. De acht danseressen van POCKETART én een levensgrote pop, een soort universele moedergodin symboliserend, komen samen om hun ideale hedendaagse sprookje te verwezenlijken. 

In Fairy Tales komen verschillende sprookjes voorbij, mét hun kenmerkende gelukkige eindes. Maar nu met de focus op de rol die vrouwen erin spelen. Dit doen de performers in een eclectische megamix van dans, theater, spoken word en muziek. 

Van moederkloek tot gemme fatale

De performers stappen moeiteloos in verschillende ‘vrouwenrollen’, van moederkloek tot femme fatale, van militante feministe tot pralende ijdeltuit, alsof het gewoon een kwestie is van weer een andere jurk aandoen. Fairy Tales is een rollercoaster met een sterke emotionele lading en een hoge intensiteit. Maar de voorstelling is ook licht en luchtig, en voorzien van een flinke dosis ironie en absurditeit. 

Fairy Tales weerspiegelt de ambiguïteit rond de positie van de vrouw, maar stelt er iets krachtigs tegenover: speelruimte die vrijheid en vervulling biedt in alle facetten van het vrouw-zijn. Een plek waar je je eigen happy ending kunt creëren. 

POCKETART

POCKETART is een internationaal collectief van makers die werkzaam zijn op het gebied van hedendaagse dans en fysiek theater, onder leiding van de Tsjechische choreografen Johana Pocková en Sabina Bočková. In Julidans was eerder de succesvolle voorstelling The Lion’s Den van het collectief te zien.

Julidans 2024: Something is Boiling

Zoals ieder jaar toont Julidans ook in deze 34ste editie de actuele stand van zaken van de internationale hedendaagse dans. Julidans toont de nieuwste creaties van uitgesproken dansmakers die met hun werk reageren op de wereld waarin we leven. Dat deze wereld op dit moment onzeker en wankel is maakt ons des te meer bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Het dwingt ons ook tot reflectie over hoe we met elkaar en onze omgeving willen omgaan. Hoe ziet de toekomst eruit? Kunnen we de krachten bundelen en zoeken naar alternatieven?

Samen met danskunstenaars uit de hele wereld wil Julidans een bijdrage leveren aan anders kijken, omdat we geloven dat kunst, en zeker de niet-talige dans, ons in staat stelt om dat te kunnen doen en mee te voelen en te denken met de ander. Wij geloven dat de scheppende kracht van de mens het uiteindelijk altijd zal winnen van de destructieve machten. Met het kwetsbare, creatieve en krachtige lichaam als instrument dat we met onze medemensen wereldwijd gemeen hebben, is dans bij uitstek de discipline die de condition humaine kan verbeelden, die ons kan verbinden, die hoop en troost kan geven.

Let op: de eindtijden zijn een indicatie.

Data en tijden

vrijdag 12 juli19:00 - 20:00
zaterdag 13 juli20:30 - 21:30

Julidans - Fairy Tales - Sabina Bočková & Johana Pocková  - POCKETART

Data
vr 12 jul19:00 - 20:00
za 13 jul20:30 - 21:30
Meer data
Locatie
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
1055 DT Amsterdam
toon in Google Maps