Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Theater en podiumkunsten

Eros - Schweigman&

In Eros gaan zes vrouwen op zoek naar de kracht en het plezier van hun sensualiteit. In een eigentijds ritueel gaan de remmen los en wordt vrouwelijkheid in al haar facetten gevierd

Eros - Schweigman&

Speeldata
donderdag 18 mei 2023 om 20:30
vrijdag 19 mei 2023 om 20:30
Meer data
Locatie
Meervaart Theater
Meer en Vaart 300
1068 LE Amsterdam

Celebrate the body: Schweigman& en DOX vieren het vrouwenlichaam*

Theatermaker Boukje Schweigman ontregelt de zintuigen en laat mensen anders naar de wereld kijken dan ze gewend zijn. In haar ervaringstheater brengt ze de meest alledaagse verschijnselen terug tot hun essentie. De titels van haar werk zeggen het al: Grond, Hoek, Spiegel, Val. Van concrete noties maakt ze tastbare ervaringen die van alle kanten worden bekeken, omgekeerd, uitgeplozen. Zo worden ze losgezongen van elke vanzelfsprekendheid en verwerkt tot zins begoochelende totaalervaringen.

Doos van Pandora 

Beleefde je in de vorige voorstelling Spectrum (2020) het fenomeen ‘kleur’, in 2022 ervaar je vrouwelijke sensualiteit, met héél je lichaam. Boukje Schweigman over het werkproces: ‘Het leek wel of we de doos van Pandora openden. Veel vrouwen hebben als het ware een deksel op hun onderbuik en niet voor niks. Eeuwenlange onderdrukking en misbruik hebben hun sporen achtergelaten.’ Die donkere kanten, de schaamte en het schuldgevoel, hebben ze in de veiligheid van de repetitieruimte opgezocht en achter zich gelaten. Ze wilden over de drempel heen stappen, de vreugde, de kracht van het lichaam en de speelse levenslust herontdekken.

In Eros is het klaar met alle taboes: het dak gaat eraf! Ondersteund door drums en percussie van Frank Rosaly en Katherina Bornefeld is het een aanstekelijke, energieke voorstelling geworden. Een totaalervaring voorbij het alledaagse.

Schweigman& en DOX 

Eros is een coproductie van Schweigman& en DOX. Dat de Utrechtse gezelschappen de handen ineenslaan, leidt tot nieuwe dimensies in beider werk: het fysiek-zintuiglijke, rituele werk van Schweigman& vermengd met de focus op jongerencultuur en urban dans(theater) van DOX. 

*De performers van Eros identificeren zich als (biologische) vrouw. Het is gemaakt vanuit de beleving van hun lichaam. We zijn ons ervan bewust dat de beleving van het lichaam en van vrouwelijkheid en mannelijkheid door ieder op zijn/haar/hun eigen manier kan worden ervaren.

LET OP: deze voorstelling bevat stroboscoop licht

Data en tijden
donderdag 18 mei20:30
vrijdag 19 mei20:30

Eros - Schweigman&

Speeldata
donderdag 18 mei 2023 om 20:30
vrijdag 19 mei 2023 om 20:30
Meer data
Locatie
Meervaart Theater
Meer en Vaart 300
1068 LE Amsterdam