Een geldsysteem voor iedereen
Hoe kunnen we ons geldsysteem dienend maken aan het maatschappelijke, langetermijnbelang en de reële economie? Met o.a. Carlijn Kingma en Thomas Bollen.
Een geldsysteem voor iedereen
Alternatieve toekomstscenario's
De inrichting van ons geldsysteem heeft grote invloed op onze samenleving en is van belang voor ons allemaal. Achter deze inrichting gaan belangrijke maatschappelijke vraagstukken schuil: hoeveel ongelijkheid vinden we nog rechtvaardig? Wat is een goede verdeling van de welvaart? In welke sectoren willen we als maatschappij investeren, en hoe hoog mogen de kosten van onze publieke voorzieningen zijn? Op dit moment hebben we een geldsysteem dat vooral dienend is aan het korte termijn winstbejag van institutionele investeerders, vermogensbeheerders en het stabiliseren van financiële markten. Dit kan en moet anders. Ons geldsysteem is immers een sociaal construct en geen natuurlijk fenomeen. Hoe kunnen we ons geldsysteem dienend maken aan het maatschappelijke, langetermijnbelang en de reële economie? Wat voor alternatieve toekomstscenario’s zijn er te bedenken voor de rol van banken, investeerders en toezichthouders in onze maatschappij?
Sprekers
- Carlijn Kingma is cartograaf, onderzoeker en kunstenaar. Ze studeerde af in de richting van architectuur, maar besloot haar talent als architect op een andere manier in te zetten. In haar werk onderzoekt en cre��ert ze (getekende) werelden die complexe structuren in de wereld om ons heen beter begrijpen. In oktober 2022 waren haar tekeningen in haar solotentoonstelling Het waterwerk van ons geld in Rijksmuseum Twenthe voor het eerst te zien.
- Thomas Bollen is opgeleid als financieel econoom en onderzoeksjournalist voor onafhankelijk onderzoeksplatform Follow the Money. Hij is gefascineerd door de economische denkbeelden, modellen en propaganda die dicteren hoe we samenleven. Samen met Carlijn en Martijn Jeroen van der Linde werkten zij aan The Waterworks of Money.
- Anna Kervers is promovendus aan de UvA waar zij onderzoek doet naar geldschepping als politieke vraag in relatie tot het gat in financiering voor het klimaat. Naast haar werk als onderzoeker is ze actief bij Extinction Rebellion. Eerder werkte ze bij het de Triodos bank en was ze ‘rethinker’ bij Rethinking Economics NL.
- Barbara Oosters werkt bij Oxfam Novib als senior beleidsadviseur financiële sector. Zij houdt zich onder andere bezig met een rechtvaardig belastingstelsel en de Eerlijke bankwijzer. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van internationale ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten.
Een geldsysteem voor iedereen
Vergelijkbaar in Amsterdam
The Exoplanet Revolution: Towards Detecting and Characterizing Habitable Worlds
Nederlandse Waterwerken Wereldwijd
Wonderland Collectief - Koro Koro (6-18 maanden)
Inspired by Bruckner 00 - Score Collective
Death Café in Tolhuistuin
Roemruchte geschiedenis en toekomst van Stadsdorp Amstelkwartier
Amandante Nova Opera
Film en livemuziek - Olga Pashchenko + Jed Wentz - Der letzte Mann (1924)
Earth - voorstelling door StiltLife
Strijden om de Lutkemeerpolder