Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Theater en podiumkunsten

Duda Paiva Company - Kinderen van het Verdwenen Woud (6+)

Na het succes van ‘Vergeten Dieren en Verloren Zaken' keert Duda Paiva Company terug in het theater met een nieuwe jeugdtheatervoorstelling over dieren die zijn verdwenen. Duda Paiva’s schuimrubberen wereld is dé ultieme plek om hen opnieuw tot leven te brengen.

Duda Paiva Company - Kinderen van het Verdwenen Woud (6+)

Speeldata
maandag 10 april 2023 om 14:00
Locatie
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
1055 DT Amsterdam

Er zit magie in het regenwoud

Dat weet iedereen. Het bos staat barstensvol met geneeskrachtige planten en fluisterbomen. De zevenjarige Yara en Barnabé zijn dol op verhalen over geheimzinnige wezens die eens het woud bevolkten. Hun vriendje Goyaz kent ze allemaal: de gevaarlijke luipaard, de nieuwsgierige miereneter en de sprookjesachtige vliegjes die s nachts het donkere woud verlichten. Als de avond valt, sluipen de kinderen naar het kamp van de Indios om bij de familie van Goyaz over de bijzondere dieren van Amazonia te horen. 

Maar kinderen worden groot en levens veranderen. Wanneer Yara na lange tijd terugkeert naar haar geboorteland, blijkt de wereld uit haar jeugd spoorloos verdwenen. Het bos heeft plaatsgemaakt voor een plantage en op de plek van het huis waar zij is opgegroeid staat nu een grote boerderij. De boer die er woont, verbouwt maar één soort: de cacaoboom. Waar zijn de dieren die in dit gebied leefden? En waar zijn Yaras vrienden? Wanneer Yara boos op de boerderijdeur klopt, doet haar oude vriend Barnabé open. 

Zoals in iedere Duda Paiva voorstelling is ook nu weer niets wat het lijkt. Terwijl Barnabé trots uitlegt hoe je van een cacaoboon chocola maakt, ontdekt Yara waar de verdwenen dieren zich hebben verstopt. De tafel blijkt de bast van een magische boom, de lamp erboven is gevuld met vuurvliegjes. Zelfs de stofzuiger blijkt een levend wezen.

Meet the puppets

Meestal moeten kinderen overal met hun vingers vanaf blijven. Nu niet! Na afloop van de voorstelling mag iedereen even het podium op voor een selfie met de poppen, om vragen te stellen en ja, ontdekken hoe schuimrubber voelt, dat mag ook!

Extra info

In ‘Kinderen van het Verdwenen Woud’ laat Duda Paiva Company op lichtvoetige wijze de connectie zien tussen mens en natuur. Welke rol spelen wij in de wereld en welke keuzes kunnen wij maken? Door menselijk handelen raakt de biodiversiteit op steeds meer plekken ernstig verstoord. Zodanig, dat soorten hun natuurlijke habitat verliezen en verdwijnen. Dat geldt niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor de mens-zelf, zoals bijvoorbeeld voor de Indios in het Amazonegebied.

Als Braziliaanse maker voelt Duda zich direct betrokken bij de ontwikkelingen in zijn geboorteland. Het verdwijnen van grote stukken regenwoud in het Amazonegebied raakt een breder thema en gaat ons allemaal aan. Vanuit het perspectief van kinderen en de verhalen over bijzondere (bijna) verdwenen dieren maakt Duda Paiva een ingewikkelde problematiek tastbaar en toegankelijk, altijd met veel humor en nooit belerend.

Duda Paiva Company maakt visuele voorstellingen met poppen en dans. In zijn jeugdvoorstellingen komt de wereld die kinderen kennen uit tekenfilms en games tot leven. De voorstellingen worden gemaakt op basis van improvisatie. Alle artistiek betrokkenen dragen bij aan de totstandkoming van deze gelaagde productie.

Duda Paiva Company - Kinderen van het Verdwenen Woud (6+)

Speeldata
maandag 10 april 2023 om 14:00
Locatie
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
1055 DT Amsterdam