Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De zaak Shell

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Waarom zit er dan toch zo weinig schot in het oplossen van het klimaatprobleem?

De zaak Shell

Data
za 28 sep19:30 - 00:00
zo 29 sep15:00 - 00:00
Meer data
Locatie
Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
Toon in Google Maps

Terug in de theaters

De bekroonde voorstelling De zaak Shell is terug in de theaters in een actuele versie en voor het eerst te zien in de grote zaal. In de voorstelling van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, zien we de belangrijkste hoofdrolspelers van het klimaatdebat in haarscherpe pleidooien uitleggen waarom ze doen wat ze doen: Shell, de consument, de overheid, de burger en een jonge generatie die zich zorgen maakt om hun toekomst. In vijf monologen zien we acteurs Jaap Spijkers (winnaar Arlecchino), Janneke Remmers en Musia Mwankumi (nominatie Colombina) de verantwoordelijkheid steeds doorschuiven naar een andere partij. Zo laat De zaak Shell geraffineerd zien dat de klimaatcrisis uiteindelijk een verantwoordelijkheidscrisis is.

Milieudefensie vs Shell

Aanleiding voor de voorstelling is de rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen Shell en waar dit jaar het hoger beroep van dient. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Maar kan je zo’n verantwoordelijkheid bij de consument neerleggen? Of moet de overheid meer doen?

Nuyens en De Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet en beten zich vast in deze zaak. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en tantes tijdens het kerstdiner. Met al deze input ontwikkelden en schreven ze De zaak Shell. In de geactualiseerde versie nemen zij het hoger beroep en de nieuwste ontwikkelingen mee.

In de prijzen

De zaak Shell werd in 2020 lovend ontvangen door pers en publiek en Anoek Nuyens en Rebekka de Wit ontvingen de regieprijs op het Nederlands Theater Festival. Daarnaast won Jaap Spijkers de Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) en Musia Mwankumi was genomineerd voor de Columbina (prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol).

Data en tijden

zaterdag 28 september19:30 - 00:00
zondag 29 september15:00 - 00:00

De zaak Shell

Data
za 28 sep19:30 - 00:00
zo 29 sep15:00 - 00:00
Meer data
Locatie
Internationaal Theater Amsterdam (ITA)
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
Toon in Google Maps