Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De steen in mijn mond

'De steen in mijn mond' is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was 9 toen de oorlog begon, ze was 14 toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

De steen in mijn mond

Data
wo 9 okt20:30 - 22:00
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
Toon in Google Maps

Door de ogen van een kind

De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols - geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder - maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens.

Actrice Juul Vrijdag, bekend van de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, speelt de monoloog. De steen in mijn mond wordt geregisseerd door Madeleine Matzer.

Peer Wittenbols: ‘Na het overlijden van mijn moeder in januari 2020 vonden we documenten over onze grootvader, die tijdens WO2 werd gearresteerd en naar een vernietigingskamp werd gedeporteerd. Mijn moeder vertelde ons zelden over die tijd, waarin ook haar oudste zus door de bezetter werd weggehaald.

Ik had veel meer vragen dan die ik haar heb gesteld. Na haar overlijden besloot ik een toneelstuk te schrijven waarin ik haar verhaal zou reconstrueren. Dit deed ik op basis van stukken uit het familiearchief en gesprekken met familieleden. Door alle, dan nog ontbrekende, gaten en hiaten in het verhaal zelf te verzinnen wilde ik het verhaal van mijn moeder compleet maken.’

Lees De steen in mijn mond in de Toneelleesclub

Op woensdag 18 september lees je de toneeltekst De steen in mijn mond van Peer Wittenbols in de Toneelleesclub. Dit onder de bezielende begeleiding van toneelschrijver Luuk Imhann. Lees meer over De Toneelleesclub.

De steen in mijn mond

Data
wo 9 okt20:30 - 22:00
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
Toon in Google Maps