Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De Sint-Nikolaasavond, een Amsterdamsche vertelling

Theater Kwast maakt een uitstapje naar de negentiende eeuw met deze Amsterdamse Sinterklaasvertelling van de negentiende-eeuwse dichter De Génestet. Zijn bestseller over de onthulling van familiegeheimen op pakjesavond is eeuwenoud, maar nog steeds springlevend. Een unieke theatersolo in het sfeervolle Torpedo Theater.

Amsterdam 750

De Sint-Nikolaasavond, een Amsterdamsche vertelling

Data
vr 29 nov20:15 - 21:40
Locatie
Torpedo Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33
1012 HM Amsterdam
Volg ons

Verhaal

Het is Sint-Nikolaasavond 1847. In een Amsterdamse grachtenpand vindt een onvervalste pakjesavond plaats, maar de dochter des huizes is diep ongelukkig, terwijl haar vader zich vooral druk maakt over het voorkomen van de familie. Niets is hem dierbaarder dan zijn ridderorden. Onder de schijn van de Sinterklaasviering besluit de vrouw des huizes orde op zaken te stellen.

In zijn Amsterdamsche vertelling fileerde de razend populaire 19e-eeuwse dichter Peter de Génestet(1829-1861) de zelfgenoegzaamheid van de rijke ingeslapen elite en schotelt hij het publiek onderwijl een hartverwarmende romance voor. Een echte klassieker voor de Sinterklaasperiode, ontstaan in een tijd waarin het sinterklaasfeest zijn vertrouwde vorm kreeg met pepernoten, gedichten, liedjes, stoute kinderen en een angstaanjagende Sint, zonder knecht dat wel, want de Goedheiligman verscheen nog zonder gevolg. De jonggestorven Génestet was tijdens zijn korte leven beroemd om zijn levendige voordrachten. Een genre dat hij vooral uit plezier en plagerigheid beoefende. Het weerhield hem er lang van deze vertelling in druk uit te laten komen, want eigenlijk was het niet geschreven om in stilte te lezen. Niettemin bleef het na zijn dood op papier één van zijn meeste geliefde werken. Hoog tijd om het ook terug te brengen op het toneel.

Theater Kwast

De specialisten in het opvoeren van Nederlands Renaissance- en baroktheater, maken hiermee een eenmalig uitstapje naar de 19e eeuw met deze bijzondere theatersolo.

Spel: Imre Besanger

Harp: Mirjam Rietberg

Onderdeel van

Amsterdam 750

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat vieren we een jaar lang. Op 27 oktober 2024 start een jubileumjaar vol activiteiten voor alle Amsterdammers. Van kleine buurtactiviteiten tot aan grote culturele evenementen.

Meer informatie
Amsterdam 750

De Sint-Nikolaasavond, een Amsterdamsche vertelling

Data
vr 29 nov20:15 - 21:40
Locatie
Torpedo Theater
Sint Pieterspoortsteeg 33
1012 HM Amsterdam
Volg ons