Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De rechter is ook een mens

Een rechter moet onpartijdig zijn, maar de rechter is onvermijdelijk ook een mens. Dat betekent dat ze als mens persoonlijke opvattingen hebben en, als deel van de maatschappij, niet immuun zijn voor (voor)oordelen en maatschappelijke patronen. Tegelijk heeft het ook voordelen: als mens is de rechter in staat de menselijkheid in partijen te herkennen, en hen niet gelijk te stellen aan hun daden. Hoe gaan rechters om met de mogelijke rol van persoonlijke opvattingen in hun besluitvormingsproces? En wat verwacht de maatschappij van hen? Vanavond gaan we in gesprek met rechters, advocaten en onderzoekers.

De rechter is ook een mens

Data
wo 3 jul20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
Toon in Google Maps

Elke Olthuis

Elke Olthuis, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, heeft in haar proefschrift de mogelijke rol van persoonlijke opvattingen in het besluitvormingsproces van rechters onderzocht vanuit rechtstheoretisch en sociaalpsychologisch perspectief. In haar onderzoek richtte zij zich op de vraag hoe persoonlijke opvattingen zich verhouden tot onpartijdigheid. Haar resultaten verkreeg zij uit zowel interviews met rechters als uit een experimentele setting.

Mr. Ilse Verstraeten-Jochemsen

Mr. Ilse Verstraeten-Jochemsen is strafrechter. Op dit moment is ze werkzaam als teamvoorzitter bij de Rechtbank Amsterdam. Daarnaast heeft zij onderwijs verzorgd aan rechters in opleiding, in het specifiek de cursus ���oordelen met vooroordelen’.

De rechter is ook een mens

Data
wo 3 jul20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
Toon in Google Maps