Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De plantage van onze voorouders

Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva. Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek. Te zien de Kleine Zaal in Schouwburg Amstelveen.

De plantage van onze voorouders

Data
do 2 nov20:30 - 20:30
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps

Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva - en hun familieleden - om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

Manoushka Zeegelaar Breeveld

‘Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.’

Keti Koti Tafel (voorafgaand aan de voorstelling)

In Schouwburg Amstelveen bieden Orkater en Stichting Keti Koti Tafel 50 mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan deze voorstelling. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.

De Keti Koti Tafel begint om 19.30 uur en duurt circa 40 minuten. We hebben 50 tickets beschikbaar voor de combinatie voorstelling inclusief deelname aan de Keti Koti Tafel. Voor de Keti Koti Tafel is een evenredige verdeling van witte mensen en zwarte mensen/mensen van kleur een voorwaarde. Bij het reserveren kies je voor de optie waarmee je het meest identificeert. 

De plantage van onze voorouders

Data
do 2 nov20:30 - 20:30
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps