Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

De Amsterdamse taxioorlog

Wie mag er op de taxi rijden in Amsterdam? De vorige keer dat de taxiwet veranderde, gingen grote groepen taxichauffeurs met elkaar op de vuist. Maar toch is ook nu de roep om ander beleid groot: de Amsterdamse taxiwereld is te duur en te onveilig voor passagiers en te veel verweven met de criminaliteit. Wat moet er veranderen om grip te krijgen op de Amsterdamse taximarkt?

De Amsterdamse taxioorlog

Data
wo 12 jun20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

Criminaliteit en corruptie

Toen in 2000 de taximarkt werd geliberaliseerd, leidde dat tot enorme rellen in Amsterdam. Het idee was dat de kwaliteit omhoog zou gaan, de prijzen omlaag zouden gaan en de criminaliteit en corruptie binnen het gesloten taxibolwerk zouden verdwijnen. Maar het gevolg was dat de chauffeurs van Taxicentrale Amsterdam (TCA) hun exclusieve vergunningen kwijtraakten en met hoge schulden bleven zitten. TaxiDirect, de nieuwe concurrent, moest dat ontgelden – en de beleidsdoelen werden niet per se gehaald. 

Vanavond kijken we terug op de spiraal van geweld waarin de Amsterdamse taxiwereld 20 jaar geleden in terechtkwam. En we kijken naar de situatie nu: wat is de rol van online platforms als Uber, en wat voor macht heeft de Gemeente Amsterdam om eisen te stellen in een verregaand geliberaliseerde taximarkt?

De Amsterdamse taxioorlog

Data
wo 12 jun20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps