Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Theater en podiumkunsten

Cézanne Tegelberg - Hag

​Dwaal als onzichtbare toeschouwer door een intiem ritueel en duik in de oceaan van ons collectief geheugen op zoek naar de oervrouw, de heks in ons allemaal. Naar de woorden van een lied wat we al lang vergeten zijn. Vanachter haar ogen kijken we mee. De voorstelling 'Hag' is onderdeel van het Queering Puppets Festival en te zien in het Plein Theater.

Cézanne Tegelberg - Hag

Speeldata
zondag 2 april 2023 om 20:30
Locatie
Plein Theater
Sajetplein 39
1091DB Amsterdam

HAG - Cézanne Tegelberg

De term ‘heks’ wordt gebruikt om te onderdrukken, te stigmatiseren, te vervloeken, maar de Heks is zoveel meer. Ze is de wijze vrouw, de ontembare, de heldere. Zij die zich weigert te voegen naar onze systemen. Ze is die bruisende orkaan die in ons allemaal leeft, maar die de meesten onderdrukken in een poging sociaal gewenst gedrag te vertonen: “Hou je in, hou je buik in, bedek je, verrek je, gedraag je, behaag me”. Ze is de oerkracht, de haarscherpe intuïtie waarvoor de moderne vrouw zich doof maakt uit angst om voor gek verklaard te worden. Niet als het aan haar ligt. Overal om ons heen verschijnt ze. En ze zal vrij zijn.

​Maker Cézanne Tegelberg:

“Mijn dochter leert op peuterleeftijd al dat heksen slecht zijn en spoken niet bestaan. Einde verhaal. Maar ik heb haar lief, de heks. Grootmoeder Wilg, Eucalypta, Kali, Baba Yaga. Ik bewonder die vrouw omdat ze zich nooit verontschuldigt voor wie ze is. Misschien is heks zijn niets anders dan de bereidheid om zonder oordeel te luisteren met alle zes je zintuigen. En vervolgens schaamteloos jezelf te zijn. Met deze voorstelling wil ik de heks bevrijden - de heks in mij, de heks in mijn dochter, de heks in het publiek. Niks einde verhaal. Begin verhaal.”

Cézanne Tegelberg - Hag

Speeldata
zondag 2 april 2023 om 20:30
Locatie
Plein Theater
Sajetplein 39
1091DB Amsterdam