Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Bucketlist Filosofie - Milan Kundera

In de serie 'Bucketlist Filosofie' staat elke keer een klassieker uit de filosofie centraal in de Rode Hoed te Amsterdam. Onder leiding van Daan Roovers, voormalig denker des vaderlands, gaan kenners en deskundigen met elkaar en het publiek in gesprek over het werk van zowel bekende als minder bekende filosofen.

Bucketlist Filosofie - Milan Kundera

Data
ma 30 sep20:00 - 22:00
Locatie
Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
Toon in Google Maps

Milan Kundera

Op 30 september staat de filosoof Milan Kundera centraal. Er verschijnt binnenkort een Nederlandse vertaling van Een gekidnapt Westen bij uitgeverij Ten Have.

Moderator

Voormalig ‘denker des vaderlands’ Daan Roovers is docent publieksfilosofie (Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), en schrijver van o.a. Wij zijn de politiek (2019), Mensen maken (2017) en Een kleine geschiedenis van de filosofie. Ze is lid van de ‘denktank Nederland 2040'. Sinds 2023 is ze lid van de Eerste Kamer namens Groenlinks-PvdA. Daarnaast doet ze academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.

Sprekers

Wouter Hessels studeerde Romaanse taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele en dramatische kunsten in Antwerpen en Brussel. Sinds 1995 doceert hij voornamelijk filmgeschiedenis aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) en filmanalyse aan het INSAS (Institut des Arts du Spectacle) in Brussel. Hij werkt voor het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek), was gastprofessor aan de Baltic Film and Media School in Tallinn (2006-2011) en de Université libre de Bruxelles (2020-2022). Tijdens het academiejaar 2024-2025 is hij aangesteld als gastprofessor film studies aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Hij werkt ook als filmcurator voor het Kasteel van Gaasbeek, schrijft en performt in het Nederlands, Frans, Italiaans en Engels.

In 1988, tijdens zijn eerste studiemaanden Romaanse filologie aan de Universiteit van Antwerpen zag Wouter de film The Unbearable Lightness of Being naar het oorspronkelijke magnum opus van Milan Kundera (1929-2023). De film was de start van een echtere en diepere duik in Kundera’s eigenzinnige filosofische literatuur of ook literaire filosofie. Sindsdien heeft Wouter een grote liefde ontwikkeld voor zowel het romaneske als essayistische oeuvre van de inspirerende Tsjechisch-Franse schrijver en denker.

Bucketlist Filosofie - Milan Kundera

Data
ma 30 sep20:00 - 22:00
Locatie
Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
Toon in Google Maps